Skip to main content

Pastor: Vojvodina je opljačkana!

Izdvajamo 26. дец 2011.
< 1 min čitanja

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor rekao je danas da će ta partija glasati za državni budžet za 2012. jer on obezbeđuje dovoljno sredstva za Vojvodinu i ukazao da je u prethodnih pet godina Vojvodina opljačkana za oko 64 milijarde dinara.

On je u skupštinskoj raspravi rekao da predloženi budžet poštuje ustavni minimum za Vojvodinu koji iznosi sedam odsto od ukupnog državnog budžeta i da je ove godine prvi put bilo omogućeno da se o budžetu razgovara pre nego što je usvojen na Vladi.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je od 2007. godine uskraćana za oko 64 milijarde dinara što je jednogodišnji budžet Vojvodine, a za taj novac je u Vojvodini moglo da se izgradi oko 60 kilometara autoputa, oko 20 zgrada Narodnog pozorišta u Subotici i oko 120 zatvorenih bazena.

„Da je Ustav bio poštovan, od 2007. do 2012. godine svaka opština u Vojvodini bi imala 2,5 zatvorena bazena. Ti podaci su proverljivi. Radi se o tome da je Vojvodina u velikoj meri opljačkana“, rekao je Pastor.

On je naveo da je u prethodnih 11 godina, svake godine odlazilo 50 milijardi dinara za Kosovo, naglašavajući da ne spori da država ima obavezu da finansira svoje institucije na Kosovu.

On je istakao i da je važno da Srbija dobije status kandidata u martu, a da je najosnovniji preduslov da Skupština funkcioniše.

„Želimio da pružimo šansu Vladi Srbije da ispuni sve kriterijume za kandidaturu“, kazao je on i dodao da to nije moguće ako se budžet ne usvoji i raspišu vanredni izbori.

(Beta)