Skip to main content

Investicije u 2011. u Vojvodinu 211 miliona evra

Izdvajamo 26. дец 2011.
< 1 min čitanja

Direktor VIP fonda Branislav Bugarski izjavio je danas da je tokom ove godine u Vojvodinu investirano oko 211 miliona evra i otvoreno 5.200 novih radnih mesta.

Uz ocenu da je to dobar rezultat, Bugarski je na konferenciji za novinare rekao da su kao i do sada u Vojvodinu najviše uložile kompanije iz Nemačke, Italije i Slovenije.

Bugarski je kazao da se dobar deo sredstava odnosi na nova ulaganja kompanija koje već posluju u Vojvodini i ocenio da je to dobar pokazatelj za budućnost.

„U 2012. trenutmo imamo najavljeno oko 830 miliona evra investicija, Očekujem da će većina biti i realizovana u narednoj godini“, kazao je Bugarski.

On je dodao da bi, ukoliko Srbija u martu dobije status kandidata za pristup Evropskoj uniji, „to bio vetar u jedra za strane investitore“, ali je dodao da i ako do toga ne dođe, to neće uticati na već najavljena ulaganja.

Bugarski je ocenio da će na strane investitore u velikoj meri uticati i početak proizvodnje novog modela automobila Fijata iz Kragujevca, jer će to po njegovom mišljenju „biti komparativna prednost i za Srbiju i za Vojvodinu“.

Bugarski je kazao da VIP fond pregovara sa nekoliko trgovinskih lanaca koji rade procenu da li da investiraju u Vojvodin i Srbiju, ali nije želeo da iznosi detalje o kojim trgovinskim lancima je reč, navodeći da bi polovinom 2012. ili početkom 2013. moglo doći do realizacije prvih takvih ulaganja.

U 2010. godini, prema podacima VIP fonda, u Vojvodini su investirana 294 miliona evra, a posao je dobilo 2.790 ljudi.

(Autonomija)