Skip to main content

Pastor obećao mobilizaciju glasača za referendum u Mađarskoj

Aktuelno 23. jul 2016.
< 1 min čitanja

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor u ime čelnika partija mađarske nacionalne manjine u zemljama Karpatskog bazena obećao je da će učiniti sve da mobilišu glasače koji su dvojni državljani za referendum u Mađarskoj, kojim ova država želi da odbaci preporuke Evropske unije za prihvat izbeglica i migranata.

“Svi mi imamo pravo da odlučimo s kim i na koji način hoćemo da živimo i ne mogu nam se nametnuti odluke koje ne prihvatamo. Na prvi pogled je referendum unutrašnja stvar Mađarske, ali pošto smo jedna nacija, unutrašnja stvar Mađarske je stvar svih nas”, rekao je Pastor a prenela mađarska državna novinska agencija MTI.

Dodao je da su zbog toga čelnici mađarskih partija u Karpatskom basenu “obavezni da mobilišu” svoje zajednice za učešće na referendumu i da ih pozivaju na to da 2. oktobra “odbace briselsku politiku naseljavanja”.

Predstavnici prekograničnih mađarskih stranaka i organizacija koje imaju podršku aktuelne mađarske vlade su u zajedničkoj izjavi osudili “pogrešnu imigracionu politiku EU i nametnuto naseljavanje”.

Ištvan Pastor je i u ime ostalih partijskih čelnika iz Karpatskog basena rekao da je pomenuta zajedniccka izjava zauzimanje vrednosnog stava, jer se svi potpisnici zalažu za opstanak Evrope “sa hrišćanskim korenima” i odbacuju osporavanje suvereniteta država.

Na skupu na Balvanjoškom slobodnom univerzitetu u Transilvaniji su osim predstavnika mađarske vlade i vladajućeg Fidesa učestvovali i predstavnici SVM-a, Zakarpatskog mađarskog kulturnog saveza, Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj, Partije mađarske zajednice iz Slovačke, Erdeljske mađarske narodne partije i Mađarske građanske partije iz Rumunije i Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji, preneo je portal Vojvodina danas.

(Autonomija)