Skip to main content

Pastor ne vidi povod za Agoštonovu inicijativu

Autonomija 03. sep 2008.
3 min čitanja

Novi zahtevi iz mađarske koalicije za ostvarivanje etničke teritorijalne autonomije

Zbog nekih ranijih iskustava, ja ne želim da taj dokument (sporazum DS i SVM) vidim na stranicama bilo kojih novina (Ištvan Pastor)

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da je u ovom trenutku najnovija inicijativa njegovog partnera iz Mađarske koalicije Andraša Agoštona, inače lidera Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, da MK sa srpskim parlamentarnim strankama počne pregovore o konceptu etničke teritorijalne autonomije vojvođanskih Mađara “potpuno bespredmetna”. Pastor je za “Dnevnik” kazao da je o tom pitanju u MK-u već postignut dogovor, tako što su “definisane zajedničke ambicije koje su se našle i u našem koalicionom dogovoru”.

– Ne vidim zašto u ovom trenutku treba ponovo nešto dogovarati i usaglašavti s bilo kojim igračima na političkoj sceni, jer je taj posao već urađen tokom proteklih nekoliko meseci. Meni nije problem da se sastanem s gospodinom Agoštonom i da o svemu još jednom porazgovaramo, ali mislim da nema novih povoda za neke nove strateške dogovore – rekao je Pastor.

On je, međutim, dodao da je za njega neprihvatljiv stil komuniciranja s koalicionim partnerima koji pismo naslovljeno na njega prethodno objave u medijima.

Naime, predsednik DSVM-a u otvorenom pismu upućenom lideru SVM-a, predložio je Pastoru da se u ime tri vojvođanske mađarske stranke inicira dijalog sa srpskim parlamentarnim strankama o koncepciji autonomije koji su uoči majskih izbora zajednički prihvatile stranke Mađarske koalicije. “Došlo je vreme da tri vojvođanske mađarske stranke ispune jedno od najznačajnijih izbornih obećanja i da iniciraju dijalog sa srpskom političkom elitom o otvorenim i nerešenim pitanjima vojvođanskih Mađara”, naveo je u pismu Agošton, dodajući da je neophodno i da se proceni na kakav je politički prijem do sad naišao njihov zahtev za autonomijom.

Agošton ocenjuje i da postoji “više signala da se ta inicijativa više ne bi smela odlagati”, ukazujući na negativne stavove iz DS-a u pogledu zahteva za formiranje manjinske teritorijalne autonomije na severu Bačke. On u tom kontekstu navodi i da mu nije poznato ni šta sadrži “tajni sporazum Pastor–Tadić”. Lider DSVM-a je predložio da se zajednički koncept mađarskih stranaka o autonomiji zato ponudi ne samo DS-u nego i drugim ključnim strankama u srpskom parlamentu, navodeći da za takvu incijativu ima i podršku Šandora Pala, predsednika Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, treće članice MK-a. Agošton u pismu podseća Pastora i na to da će se uskoro navršiti četiri meseca kako su političke partije Mađara, a naročito SVM, na osnovu izbornih rezultata i koalicionog sporazuma zauzeli svoje funkcije. “Građani će nas pre ili kasnije pitati o autonomiji, a mi im moramo odgovoriti”, poručio je predsednik DSVM-a.

Prvi čovek SVM-a negirao je, međutim, da postoji tajni sporazum između DS-a i SVM-a.

– Nema nikakvog tajnog sporazuma! Postoji samo dogovor o saradnji naših stranaka. Zbog nekih ranijih iskustava, ja ne želim da taj dokument vidim na stranicama bilo kojih novina – rekao je Pastor.

Sporazumom o međustranačkoj saradnji između SVM-a i DS-a, koji su sredinom jula ove godine potpisali lideri tih stranaka, po Pastorovim rečima, vladajuća koalicija u Srbiji prihvatila je platformu Mađarske koalicije u kojoj su sadržani prioriteti političkog delovanja MK-a u narednom periodu. Lider SVM-a negirao je, međutim, da se u toj platformi direktno pominje zahtev za formiranje manjinske teritorijalne autonomije vojvođanskih Mađara, koji je, inače, bio deo predizborne platforme Mađarske koalicije.

– Zahtev za teritorijalnu autonomiju nije deo sporazuma koji smo potpisali s liderom DS-a. Reč je o našoj pregovaračkoj platformi koju smo ponudili nakon izbora, a koja je ovim sporazumom u najvećoj meri prihvaćena. Međutim, za nas je veoma važno što je u sporazumu koji smo potpisali s DS-om prihvaćeno naše viđenje pitanja regionalizacije Srbije. I mislim da se kroz to pitanje može razgovarati o svemu – rekao je Pastor.

Statut APV za nekoliko nedelja

Ištvan Pastor potvrdio nam je da SVM i vojvođanski odbor DS-a trenutno radi na definisanju zajedničkog teksta novog statuta Vojvodine. On je ocenio da će se taj posao okončati u sledećih nekoliko nedelja. Nije, međutim, želeo da govori o detaljima radnog teksta.

– Trenutno se u tim konsultacijama najviše razgovara o pitanjima vezanim za buduće nadležnosti Pokrajine, ne zbog suprotstavljenih stavova već zbog složenosti te problematike – rekao je Pastor.

On je kazao da oštre kritike iz DSS-a i SRS-a povodom pojedinih rešenja radne verzije statuta za njega ne predstavljaju nikakvo iznenađenje.

– Takve reakcije o navodnom vojvođanskom separatizmu smo već mnogo puta slušali. Ovo su samo Pavlovljevi refleksi iz devedesetih godina prošlog veka koji se vraćaju s vremena na vreme, i koji će još neko vreme biti deo naše političke svakodnevice. Međutim, to ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem za usvajanje novog statuta, pošto postoji parlamentarna većina koja može da da zeleno svetlo za novi statut, pogotovo zbog toga što je zajedničko opredeljenje stranaka vladajuće koalicije u Vojvodini da se u izradi tog akta ni milimetar ne odstupi od zadatog ustavnog okvira – istako je potpredsednik pokrajinskog Izvršnog veća.

(Dnevnik)