Skip to main content

Agošton inicira dijalog sa srpskim strankama

Autonomija 02. сеп 2008.
2 min čitanja

agoston.jpgPredsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton predložio je lideru Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanu Pastoru da se u ime tri vojvođanske mađarske stranke inicira dijalog sa srpskim parlamentarnim strankama o koncepciji autonomije koji su uoči majskih izbora zajednički prihvatile stranke Mađarske koalicije.
„Došlo je vreme da tri vojvođanske mađarske stranke ispune jedno od najznačajnijih izbornih obećanja i da iniciraju dijalog sa srpskom političkom elitom o otvorenim i nerešenim pitanjima vojvođanskih Mađara“ – piše Agošton u pismu Pastoru, predlažući da tri stranke sednu da se dogovore, procene na kakav je politički prijem dosad naišao njihov zahtev za autonomijom i da zajednički odluče u kojoj formi da se sa konceptom autonomije obrate srpskoj političkoj eliti.
Prema Agoštonovoj oceni „više je signala da se ta inicijativa više ne bi smela odlagati“. On ističe, pored ostalog, i da „ne može da zna šta sadrži tajni sporazum Pastor- Tadić“, ali navodi kako je izvesno da predsednik vojvođanskih demokrata Elezović prema pisanju beogradskog dnevnika „Večernje novosti“ smatra da bi bilo problematično osnivanje upravnog okruga sa većinskim mađarskim življem, kao i da je izjava predsednika Pokrajinskog odbora DS-a „jasna“ i da se Tadićeva Demokratska stranka svakako protivi teritorijalnoj autonomiji na etničkom principu.
Ukazujući da su zajedno sa predsednikom Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandorom Palom uvereni da zajednički koncept mađarskih stranaka o autonomiji ne treba ponuditi samo „Tadićevim demokratama“, nego i drugim ključnim strankama u srpskom parlamentu, Agošton u pismu Pastora podseća da će se uskoro navršiti četiri meseca kako su političke partije Mađara, a naročito SVM na osnovu izbornih rezultata i koalicionog sporazuma zauzeli svoje funkcije. Građani će nas pre ili kasnije pitati o autonomiji, a mi im moramo odgovoriti – poručio je predsednik DSVM.

(www.vajdasagma.info)