Skip to main content

PASTOR: Kome ne valja, neka ode iz MK

Info 26. сеп 2008.
3 min čitanja

Ištvan Pastor nema nameru da se upušta u polemiku sa Šandorom Palom
– Mađarska koalicija, što se mene tiče, ostaje u životu i ako neko misli da iz nje istupi, onda to treba jasno i glasno da kaže – izjavio je juče za „Dnevnik“ predsednik SVM-a Ištvan Pastor. – Ja takvih ambicija nemam, baš kao ni Savez vojvođanskih Mađara, jer želimo da ispunimo ono što smo definisali kao sopstveni zadatak pred biračima. MK funkcioniše i svugde gde zajednički činimo neku izvršnu vlast odnosi su potpuno normalni na nivou lokalnih samouprava, a to je jedino što je za mene važno u ovom trenutku.

Pastor kaže da izjave lidera Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandora Pala ne može da komentariše, jer ih namerno nije ni pročitao; ne zbog toga što nije bio u prilici da to učini, već zato što smatra da ne sme da se bavi politikom na taj način i na tom nivou. Podsećamo na to da je Pal, u razgovoru za naš list, Pastora i SVM žestoko optužio za prisvajanje MK-a i istiskivanje DSVM-a i DZVM-a u drugi plan, spočitavajući im pri tom potpuno drugačije poglede na vođenje politike, udruživanje s tajkunskim kapitalom i pretpostavljanje potreba čitave mađarske zajednice sopstvenim uskim interesima. On je ukazao na nekoliko postizbornih poteza MK-a koji, po njegovim rečima, nemaju podršku svih članica koalicije, što i nije čudno ako se zna da se čelnici MK-a nisu zvanično sastali još od juna. Međutim, Pal svoje nezadovoljstvo ne vidi kao razlog za eventualno istupanje DZVM-a iz MK, već je poručio da njegova stranka priprema memorandum koji će se pozabaviti izbornim rezultatima koalicije lošijim od očekivanih i upiranjem prsta u krivce za poteze koje smatra pogrešnim.
– Mislim da o bitnim temama i te kako postoje zajednički stavovi čelnika MK-a i ne vidim da se nešto bitno izmenilo od juna naovamo, pa da sad treba da preispitujemo te ranije zauzete stavove. Imamo koalicione dogovore s našim partnerima i radimo na tome da ih pokrenemo i sprovedemo u realnost i na republičkim i na pokrajinskom i na lokalnim nivoima, što, za razliku od toga da se bavimo jedni drugima, smatram bitnim u ovom momentu. Tu posebno apostrofiram potrebu što hitnijeg donošenja zakona o nacionalnim savetima, zbog čega sam inicirao sastanak na tu temu, koji će idućeg petka biti održan u Subotici. To neće biti stranački sastanak, već će prisutni biti i predstavnici civilnog društva i intelektualci, kako bismo o ovoj veoma bitnoj temi razgovarali pred očima i ušima javnosti – napomenuo je Pastor.

Po njegovim rečima, MK ostaje na ranijim pozicijama opredeljenja za neposredan izbor manjinskih saveta, ali prepoznaje potrebu manjinskih zajednica za koje se pretpostavlja da neće biti u stanju da organizuju takve izbore, pa nemaju ništa protiv toga da zakon predvidi mogućnost kombinovanog izbora, odnosno zadržavanje elektorskog sistema za one koji ne mogu sprovesti direktne izbore članova nacionalnih saveta. Takođe, MK i dalje insistira na širokim nadležnostima ovih tela, odnosno prevazilaženju njihove trenutne savetodavne funkcije, kao i zakonom garantovane finasijske okvire za njihov rad, odnosno jasno definisano finasiranje iz državnog budžeta.

Đula Laslo: Politika ili partijski vojnici

Pokrajinski poslanik DSVM-a Đula Laslo se juče, povodom optužbi koje je na njegov račun u vezi sa zbivanjima u subotičkoj okružnoj organizaciji stranke izneo njen lider Andraš Agošton, oglasio saopštenjem u kojem konstatuje da je „namera jasna – da ga kompromituju, ako treba i na osnovu izmišljenih grehova i optužbi“, budući da se ne slaže sa „zatvorenom partijskom politikom koja ne ume da se menja“.

On je odbacio Agoštonove optužbe za saradnju s Demokratskom strankom i poručio da su takve tvrdnje „zvučne za one koji stalno sumnjaju u izdaju“, postavljajući pri tom pitanje da li su DSVM-u potrebni „partijski članovi koji i samostalno razmišljaju i poseduju osećaj za politiku, ili verni partijski vojnici“.

(Dnevnik)