Skip to main content

Parafirani ugovori oko prelaza između BiH i Hrvatske

Jugoslavija 13. jun 2013.
< 1 min čitanja

U Zagrebu su parafirana dva ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojim se regulišu pogranični promet i zvanični granični prelazi između dve zemalja od 1. jula, kada susedna Hrvatska postaje punopravna članica Evropske unije, saopšteno je iz Ministarstva bezbednosti BiH u Sarajevu.

Ugovori su parafirani na završnim pregovorima delegacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Postojao je problem u vezi sa neusvajanjem odluke o novom šefu delegacije od Predsedništva BiH, ali je pronađen modus koji podrazumeva da Ugovor o graničnim prelazima u ime BiH parafira kompletan šestočlani pregovarački tim koji boravi u Zagrebu.

Navedeni ugovori će po hitnoj proceduri biti upućeni Savetu ministara BiH, a potom i u Predsedništvo BiH, radi određivanja ministra koji će ih u ime BiH potpisati na svečanoj ceremoniji u Briselu krajem ovog meseca.

Po usvajanju navedenih parafiranih ugovora na nivou Saveta ministara i Predsedništva, Bosna i Hercegovina će izbeći scenario koji bi podrazumevao da od 1. jula granice između BiH i Hrvatske budu zatvorene za promet ljudi i roba, što bi imalo nesagledive posledice za sve građane Bosne i Hercegovine.

(Slobodna Evropa)