Skip to main content

Paori traže da se država odrekne akciza ili poreza na dizel goriva

Info 22. avg 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Paori“ iz Crepaje Miroslav Grubanov ocenio je danas da bi mnogo značilo za poljprivredu ukoliko bi se država odrekla akcize ili poreza na dodatu vrednost (PDV) na dizel gorivo.

Kako je saopštila stranka Savez 90 Zelenih Srbije, Grubanov je rekao da je akciza na dizel u Srbiji 59,48 dinara a sa PDV-om 71,00 dinar.

„Kada bi se država odrekla akcize ili PDV u korist opstanka srpske poljoprivrede, to bi mnogo značilo, jer dizel treba i ratarima, stočarima, voćarima i povrtarima„, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za iduću godinu je predloženo da se odobri 80 litara dizela po hektaru, po ceni od 100 dinara.

Grubanov je napomenuo da „vlast stalno priča da ne može da utiče na otkupne cene“, te dodao da i „tamo gde može da utiče, ne reaguje„.

„Za jesenje radove zahtevamo, pod hitno 50 litara dizela po hektaru po ceni od 100 dinara za litar“, rekao je Grubanov.

Stranka Savez 90 Zelenih Srbije, čiji je član i Udruženje poljoprivrednika „Paori“, navela je da su cene nafte i naftnih derivata od marta drastično porasle, i da se protivi novom poskupljenju, a ocenila je i da je krajnje vreme da se preispita politika utvrđivanja tih cena.

Dodali su i da Srbija izbegava evropska pravila u sektoru poljoprivrede i „da sve evropske zemlje subvencionišu gorivo koje se koristi u poljoprivredi, osim Srbije“.

(Beta)