Skip to main content

U Severnoj Makedoniji od sutra lične karte sa novim imenom države

Jugoslavija 22. авг 2021.
< 1 min čitanja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije od sutra će početi građanima da izdaje lične karte sa novim ustavnim imenom države Republika Severna Makedonija.

Izdavanje ličnih karti sa novim imenom države, koje je skoro dva meseca blokirano brojnim amandmanima opozicije zbog kojih još nisu usvojene izmene zakona o ličnim dokumentima, Vlada u Skoplju je omogućila donošenjem podzakonskih akta.

Vlada Zorana Zaeva je u petak, kako bi bili prevaziđeni problemi sa izdavanjem novih ličnih karti, kako je saopštila, usvojila podzakonski propis usaglašan za Zakonom o ličnim kartama i Zakonom o jezicima čime se omogućava neometano izdavanje ličnih karti.

Više od 40.000 građana Severne Makedonije, zbog blokade izmena tog zakona, nisu mogli da dobiju lične karte, jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova 1. jula prešlo na softver u koji je uneseno novo ime države, koji se koristi i za pasoše i druga lična dokumenta za koje su na vreme usvojeni novi zakoni.

Mala opoziciona partija „Levica“ je sa 1.500 amandmana blokirala Predlog izmena Zakona o ličnim kartama, nezadovoljna jer predložene izmene, pored novog imena države i mogućnosti štampanja na maternjem jeziku pripadnicima etničkih zjednica, predviđaju i da se u tom dokumetu navodi i etničko poreklo.

Stavljanje novog imena države Severna Makedonija u lična dokumenta predviđeno je Prespanskim dogovorom sa Grčkom, kojim je rešen višedencenijski spor oko imena Makedonija. Na osnovu tog dogovora Republika Makedonija je 12. februara 2019. promenila naziv u Republika Severna Makedonija.

Stare lične karte sa natpisom Republika Makedonija, kojima nije istekao rok, važiće najkasnije do 12. februara 2024. godine.

(Beta)