Skip to main content

Popović: Pink prekršio zakon, vređanje na nacionalnoj osnovi

Info 22. avg 2021.
2 min čitanja

Judita Popović, jedna od članica saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), komentarišući nedavni ispad jednog od sagovornika televizije Pink koja koristi nacionalnu frekvenciju, kaže da je „reč je o povredi Zakona o elektronskim medijima“ i da je „urađeno suprotno od zabrane diskriminacije na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi“.

Državni službenik Goran Karadžić, direktor JP Stara Planina i nekadašnji profesionalni košarkaš, gostovao je u jutarnjem programu televizije Pink, vređajući svoje neistomišljenike na nacionalnoj osnovi i pozivajući građane Srbije da se stide jer, kako je rekao, lajkuju nekoga ko se ne preziva na ić.

On se prilikom svog gostovanja na pomenutoj televiziji obratio Naimu Leu Beširiju, direktoru Instituta za evropske poslove, koji se prethodno našalio na Karadžićev račun na Tviteru. Kao glavnu uvredu izabrao je Beširijevo prezime, aludirajući na to da nije srpske nacionalnosti.

„A znate ko me isto tako napao? Čovek koji se preziva Beširi. E svaka vam čast građani Srbije, napao je srbendu, reći ću i subjektivno i objektivno, srbendu. Nisam ponosan da lajkujete Beširija koji je napao Gorana Karadžića, neka on samo nastavi da me napada, nikakav problem. I ti i svi ostali sa širi, ili ti na iri, jer želim to, i nekako sam još ponosniji“, rekao je on u programu.

Judita Popović, jedna od članica saveta REM, za Nova.rs objašnjava da je jasno da se radi o povredi Zakona o elektronskim medijima.

„REM treba da reaguje, ali videćemo hoće li reagovati. Sudeći prema ponašanju REM, ja ne mogu da budem optimista“, rekla je Popović u razgovoru za „Nova.rs“.

„U svakom slučaju bi trebalo da se uradi analiza svega što se dešava u tim jutarnjim programima, ali stvari su prilično jasne, regulator bi trbalo da radi ono sto se po zakonu radi, a to je da ne dozoli vređanje i diskriminaciju na nacionalnoj osnovi“, zaključila je Popović.

(Nova.rs, Foto: MC)