Skip to main content

Paori blokirali Bulevar Mihajla Pupina

Info 10. авг 2022.
2 min čitanja

"Tokom dana će im se priključiti poljoprivrednici iz cele Srbije"

Vojvođanski poljoprivrednici koji su proveli noć ispred zgrade Pokrajinske vlade APV, jutros su traktorima blokirali Bulevar Mihajla Pupina. Ta saobraćajnica je trentno blokirana na potezu od zgrade Banovine do Varadinskog mosta.

Kako za Autonomiju kažu paori, ovo je opomena da ne odustaju od svojih zahteva.  Naglašavaju da, ukoliko se njihovi zahtevi uskoro ne ispune, blokiraće i Varadinski most.

Kako je naš reporter mogao da čuje u neformalnom razgovoru predstavnika poljoprivrednika i Ministarstva poljoprivede, predloženo je da se razgovori održe sutra, na šta zemljoradnici ne pristaju i ne odustaju od blokada i protesta dokle god se njihovi zahtevi ne ispune.

Poljoprivrednici su optužili Ministarstvo poljoprivrede da ih “pravi budalama”, jer su na svoje zahteve dobili odgovore koji nemaju veze sa njihovim uslovima za prestanak protesta.

„Dobili smo odgovore koji nemaju veze sa našim zahtevima… Oni nas prave budalama”, rekao je poljoprivrednik Mileta Slankamenac novinarima.

Paori kažu da je prethodna noć, koju su proveli ispred Skupštine APV-a bila hladna i teška. Ipak, jutros je na Bulevaru Mihajla Pupina primetan veći broj traktora nego sinoć.

Zemljoradnici dodaju i da će im se tokom dana priključiti poljoprivrednici iz cele Srbije.

Podsetimo, oni su juče nešto nakon podneva započeli svoj protest jer smatraju da je stanje u agraru u Srbiji „ponižavajuće i očajno”, a smeta im i “ćutanje institucija na takvo stanje“.

Konkretan povod, po njihovim rečima, jeste izostanak reakcije Ministarstva poljoprivrede po pitanju cne i suncokreta. Paori traže da ona ne bude niža od 700 evra po toni, kao i da gorivo za jesenje radove po 170 dinara može da se kupi na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina. Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je juče poljoprivrednike u Novom Sadu i obećao im neke mere države, ali su poljoprivreddnici ostali tu preko noći, čekajući da obećanja Nedimovića dobiju napismeno.

(Autonomija)