Skip to main content

LSV: Zahtevi za vanredne sednice skupština opština, pokrajine i republike zbog suše

Info 10. avg 2022.
2 min čitanja

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u svim mestima širom Vojvodine predaju zahteve skupštinama opština za hitno sazivanje vanrednih sednica, sa jedinom tačkom dnevnog reda – proglašenje elementarne nepogode zbog suše, saopštila je danas ta stranka.

Oni od lokalnih parlamenata traže da donesu odluke o formiranju komisije, koja bi utvrdila štetu i na osnovu toga zahtevala od Vlade Srbije da proglasi stanje elementrne nepogode od suše, navodi se u saopštenju za javnost.

Ta stranka je navela da zahteva i da se održe vanredne sednice pokrajinskog i republičkog parlamenta.

“Poljoprivredne kulture su pretrpele ogromnu štetu tako da će prinosi biti minimalni. Kao mere ublažavanja posledica suše, treba prilagoditi davanja poljoprivrednika republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi. Porez na imovinu, naknadu za odvodnjavanje, pašarinu, kao i doprinose za penziono- invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti reprogramirati na pet godina sa grejs periodom od dve godine”, piše u saopštenju.

Dodaje se i da traže da se u stanje privremenog mirovanja poljoprivrednicima stave rate kredita, rate prema fondovima i lizing kućama, a cene zakupa državne zemlje mora da se prilagodi situaciji nastaloj usled proglašenja elementarne nepogode.

“Od Republičke direkcije za robne rezerve tražiti da se poljoprivrednicima, a prvenstveno stočarima, obezbedi adekvatna pomoć”, rekao je predsednik Izvršnog odbora LSV-a Saša Šućurović.

LSV je podržala zahteve poljoprivrednika da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, da cena suncokreta ima paritet prema litri ulja, da se gorivo za jesenje radove obezbedi po 170 dinara, na svim pumpama, a da se za prolećnu setvu poljoprivrednici oslobode akciza na gorivo.

“Ovo je pitanje opstanka većine domaćinstava u Vojvodini, politička pripadnost ne sme imati odlučujuću ulogu, nego se mora uspostaviti politički konsenzus da se iz opasne situacije prouzrokovane elementarnom nepogodom – sušom, izađe sa što manje posledica”, kazao je Šućurović.

Poslanici Vojvođani: Podrška poljoprivrednicima, proglasiti stanje elementarne nepogode zbog suše

Poslanici koalicije “Zajedno za Vojvodinu” uputili su danas zahtev Vladi Srbije da zbog suše proglasi stanja elementarne nepogode u opštinama Novi Bečej, Kikinda, Vrbas, Bač i Vršac.

Kako su naveli, na taj način su se pridružili inicijativi odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u tim lokalnim samoupravama, koji su podneli zahteve za hitno sazivanje vanrednih sednica skupština opština sa jednom tačkom dnevnog reda – proglašenje elementarne nepogode – suše.

“Poljoprivredne kulture su pretrpele ogromnu štetu tako da će prinosi biti minimalni. Kao mere ublažavanja posledica suše, treba prilagoditi davanja poljoprivrednika republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi”, navodi se u saopštenju koje je potpisao poslanik Aleksandar Olenik.

(Autonomija)