Skip to main content

Pandemija smanjila prihode mamama

Marginalci 13. mar 2021.
< 1 min čitanja

Pandemija koronavirusa smanjila je primanja za svaku petu mamu, kao i prihode za 35 odsto porodica, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Centar za mame, anketirajući 737 mama koje žive u Srbiji.

Od mama koje su popunile anketu Centra za mame, njih 81 odsto je zaposleno stalno ili povremeno i taj radni status se nije promenio za skoro 70 odsto mama. Razloga za smanjenje porodičnih prihoda ima nekoliko, iako tačne podatke nisu obuhvatili svojim istraživanjem

„Glavne dve stvari koje mogu da utiču na smanjenje prihoda je to ili da su mame izgubile posao ili da su im smanjene plate“, objašnjava Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Manje od polovine mama u Srbiji – 40,9 odsto anketiranih, koje rade od kuće, smatraju da su manje produktivne, nego na svom radnom mestu.

„Te mame nam često prijavljuju da im je bilo teško da balansiraju onlajn školu, brigu o deci, o nekim starijim članovima porodice. Mame koje su radile na svom radnom mestu rekle su nam da su u 80 odsto slučajeva poslodavci trudili ili poštovali odluke Kriznog štaba. Brojka koja zabrinjava je da se petina mama nije osećala bezbedno na svom radnom mestu, zbog epidemije“, dodaje Ružičić.

Na osnovu dobijenih podataka Centar za mame zaključuje da je rad tokom pandemije mamama bio otežan sa nekoliko strana. Ova informacija, smatraju u Centru, je posebno značajna, imajući u vidu da je veliki broj anketiranih mama visokoobrazovan.

„Ne možemo da se ne zapitamo koje su brojke za mame koje nisu toliko obrazovane, koje rade neke manje plaćene poslove“, kaže Ružičić.

Nedavno je organizacija „Mame su zakon“ objavila da nezaposlenih majki ima srazmerno među onima koje su rodile prvo, drugo, treće ili četvrto dete, kao i da broj nezaposlenih porodilja raste i da ih je u 2019. bilo 2.099 više nego u 2018. godini.

(N1)