Skip to main content

Pančić: Vojvodini status RS!

Autonomija 16. дец 2011.
2 min čitanja

Novinski pisac Teofil Pančić izjavio je da Vojvodina treba da ima isti status kao što ga ima Republika Srpska (RS) unutar Bosne i Hercegovine.

„Veliki centralisti u Beogradu su samo veliki centralisti kada je Srbija u pitanju. U BiH, na primer, oni bi voleli da ta država nestane i da se RS otcepi. Sličnu stvar priželjkuju i za sever Kosova. Mi u Vojvodini od tih istih beogradskih centralista tražimo samo ono što RS ima u BiH, tim pre što je Vojvodina istorijska tvorevina, za razliku od RS koja je nastala na etničkom čišćenju od Une do Drine“, rekao je Pančić na tribini u Kikindi.

On je ocenio da vojvođansko pitanje nikada nije bilo na pravi način politički artikulisano, kao što je, na primer, politčki artikulisana Istra u Hrvatskoj. „Vojvodina nije isključivo pitanje novčanika, ona je političko, kulturno, identitetsko pitanje“, rekao je Pančić.

Prema njegovim rečima, Srbija je došla do zida i sada može da se opredeli da li će skočiti u bunar i počiniti samoubistvo ili će konačno doneti neku pametnu odluku. „Istovremeno, postavlja se pitanje da li Vojvodina treba zajedno sa Srbijom, dobrovolno, da skoči u taj bunar i ubije se? Da li Vojvodina treba da se veže za mrca?“, upitao je Pančić.

On je ocenio da se u Vojvodini sve više javljaju radikalne opcije za otcepljenje od Srbije, jer se građani osećaju kao da im je neko vezao kamen oko vrata. Pančić je dodao da će se tendencije ka nezavisnosti Vojvodine sve više čuti među vojvođanskim etničkim Srbima.

Književnik Laslo Vegel kritikovao je vojvođansku političku elitu i optužio je da nikada nije smela da uđe u otvoreni sukob sa Beogradom. „Ta elita nije ništa uradila na izgradnji vojvođanskih institucija autonomije. S druge starne, kdo građana Vojvodine postoji taj srednjoevropski motiv i svest o specifičnosti Vojvodine“, kazao je Vegel. Prema njegovim rečima, Vojvodini treba jedan široki građanski pokret, koji bi artikulisa njene interese. On je ocenio da je srbijanski centralizam dozizveo krah u svakom smislu

Sociolog Mirko Đorđević rekao je da je velika prednost Vojvodine to što ima kulturni obrazac, ali je ocenio da nijedna politička partija nema jasan koncept Vojvodine.

Nenad Živković iz kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju rekao je da u Sbriji ne postoji politička volja za decentralizaciju, kao ni politički konsenzus oko pitanja kako ta decentralizacija treba da izgleda.

Tribinu u Kikindi organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku američke fondacije NED.

(Autonomija)