Skip to main content

Pančevac pres pozvao Tadića da proveri Pančevo

Autonomija 22. сеп 2008.
2 min čitanja

Redakcija lista Pančevac pres pozvala je danas predsednika Srbije Borisa Tadića da proveri da li su budžetske pare u Pančevu tokom poslednje četiri godine korišćene „samo za javne svrhe, po planovima i budžetima kako je utvrđivala skupština“. Podsećajući predsednika Srbije na obećanje da neće štititi članove svoje Demokratske stranke (DS) osumnjičene za korupciju, novinari Pančevca pres zatražili su od TAdića da proveri da su u Pančevu iz budžetskih para garantovani krediti lokalnim tajkunima koji su pare „prepakivali i pravili akvizicije u lokalnu privredu“.
Na konferenciji za novinare u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), predstavnici Pančevca pres podsetili su da su tej list osnovali pre sedam meseci novinari dotadašnjeg opštinskog lista Pančevac koji je u procesu privatizacije prodat Cvijeti Marković, ali da će se verovatano tek saznati ko su pravi vlasnici. Vladimir Đoković je naveo da su pritisci počeli pre prodaje lista i da je tadašnji predsednik opštine podneo tri krivične prijave protiv novinara, ali i da se pritisci sada na Pančevac pres nastavljaju. Kako je naveo, Trgovinsku sud u Pančevu izrekao je privremenu meru listu po nelojalnoj konkurenciji bez prava na žalbu i najavio da će podneti krivičnu prijavu ukoliko predsednica Trgovinskog suda ne odgovori na njihov dopis u kom je upozoravaju da je reč o omašci. Prema njegovim rečima, sudija Trgovinskog suda je ugrozila zakonitost postupka, kazao je Đoković i naveo da privremena mera predviđa da u roku od 24 časa iz imena lista bude skinut naziv Pančevac.
Vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Marija Andrić rekla da je redakcija lista „grešna samo zato što je htela da se izbori da radi svoj posao“ i jer „nije htela da radi za gazdu koji je u Pančevu upropastio pet najboljih preduzeća“. Komentarišući brojne tužbe koje su protiv novinara lista uputili bivši gradonačelnik Pančeva Srđan Miković i članovi njegove porodice da je Mikoviću pored svih nerešenih problema u Pančevu bio da se tužaka sa novinarima.
Navodeći da će NUNS nastaviti da pruža podršku listu Pančevac pres, predsednica tog udruženja ocenila je da je veliki problem u novinarskoj profesiji nedostatak solidarnosti. „Elementarna je činjenica da u društvu postoji demokratije ako postoje autonomija univerziteta, slobodni mediji i nezavisno pravosuđe“, kazala je ona Naglašavajući da ne može da tvrdi da je pravosuđe u Srbiji korumpirano, ona je ocenila „da su tu ljudi sa mentalnim sklopom koji ne žele da se zameraju onim koji su uslovno govoreći moćni“ i da pravosuđe u Srbiji mora da „doživi velika provetravanja“.

(Beta)