Skip to main content

PAKT: Manojlović jednostranim potezima razjedinjuje proteste

Vesti 19. јан 2022.
2 min čitanja

Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT) i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini pozvali su danas direktora kampanje udruženja Kreni-Promeni Savu Manojlovića da „odustane od jednokratnih akcija i poteza“ koji su kako se navodi, usmereni ka ličnoj promociji, a ne ka rešenju problema ljudi koji se bore protiv istraživanja i iskopavanja litijuma i bora.

Oni su optužili Manojlovića za „razjedinjavanje protesta“ kojima se zahteva povlačenje kompanije Rio Tinto iz Srbije.

„Sastavljanje zahteva na svoju ruku bez konsultacije sa makar meštanima doline Jadra je u najmanju ruku skandal i potpuno neodgovoran potez. Kao jedna od organizacija koja se od 2019. godine bavi Rio Tintom i koja u svom posedu ima preko 6.000 stranica dokumentacije, pozivamo na opšte ujedinjenje bez samopromocije, i jednostranih poteza koji samo mogu da štete“, naveli su iz PAKT-a.

Ocenili su da je Manojlovićev zahtev za uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora „više nego neozbiljan potez“.

„Moratorijum je jedan jednostrani pravni akt koji donosi vlada, a pošto ga donosi, ona ga može i ukinuti i to poprilično brzo i lako. U praksi, može se desiti da Vučić proglasi moratorijum na litijum i bor na 120 godina i da ga nakon izbora, jednim aktom vlade poništi. To bi doktorand prava trebalo vrlo dobro da zna, a ako zna, šta mu je cilj? Da li se njegov cilj poklapa sa predsednikovim“, upitali su iz Podrinjskog antikorupcijskog tima.

Dodali su da se dugoročno rešenje za najavljeni projekat Rio Tinto može ostvariti samo kroz zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Direktor kampanje Kreni-Promeni Savo Manojlović za sutra je najavio protest ispred Predsedništva Srbije sa zahtevom za ukidanje prostornog plana za projekat Jadar i za uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora u narednih 20 godina.

Manojlović: Ne postoje elementarni uslovi za pokretanje narodne inicijative

Direktor kampanje Kreni-Promeni Savo Manojlović ocenio je danas da ne postoje „elementarni“ uslovi za prikupljanje potpisa za pokretanje narodne inicijative za ukidanje prostornog plana za projekat Jadar i za uvođenje zabrane iskopavanja litijuma i bora na minimum 20 godina.

Manojlović je u pisanoj izjavi naveo da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u vezi pokretanja te inicijative, napadnuta jedna osoba ispred Skupštine Srbije a da ni skupštinsko obezbeđenje ni policija nisu reagovali.

„Ne želimo da ni jedan student, devojka, volonter, kao ni bilo koji građanin doživi napade kojima je bila izložena studentkinja Kristina kada je trebala da govori na konferenciji za novinare“, naveo je Manojlović.

Najavio je da će na sutrašnjem protestu ispred Predsedništva Srbije, zakazanom za 19 časova, objaviti „naredni korak“ u borbi za ukidanje prostornog plana za projekat Jadar i za uvođenje zabrane na iskopavanje litijuma i bora.

„Odbijamo najavu predsednika o nekakvom moratorijumu od godinu dana. Cilj toga je da se završe izbori. Vlast mora konkretno pravno valjano rešiti ovaj problem“, dodao je direktor kampanje Kreni-Promeni.

(Beta)