Skip to main content

Pajtić: Vojvodina je istorijski region

Autonomija 30. апр 2008.
< 1 min čitanja

logomagazin.gifPredsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da su centralističke političke snage u poslednjih 20 godina Vojvodinu „namerno srozavale“ i odbacio optužbe da su oni koji se zalažu za njenu širu autonomiju separatisti.
U intervjuu za internet časopis „Magazin Vojvodina“ (www.magazinvojvodina.com) Pajtić je ocenio da je budućnost Srbije u regionalizaciji i naglasio da proces pridruživanja Evropskoj uniji podrazumeva i regionalizaciju.
„Ideja autonomije Vojvodine je istorijska kategorija kod nas. Vojvodina je menjala i države u kojima se nalazila, menjala je i oblike, menjala je čak i svoje granice, ali je postojala“, kazao je pokrajinski premijer i dodao da pošto je Vojvodina „tradicionalna, stara evropska regija“ zaslužuje da se ekonomski podrži.
Pajtić je ocenio da je položaj Vojvodine od pada Miloševićevog režima do danas popravljen, ali i izrazio nezadovoljstvo što Skupština Vojvodine nije u poziciji da donosi zakone, kojima bi regulisala stanje u oblastima u kojima ima nadležnosti.

(Beta)