Skip to main content

Objavljena knjiga “Novosadski Prozor”

Autonomija 29. апр 2008.
2 min čitanja

Nezavisno društvo novinara VojvodineNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i „Futura publikacija“ objavili su knjigu „Novosadski ‘Prozor'“ novinara Jana Brize, koja govori o „emitovanju“ alternativnog Drugog dnevnika Radio-televizije Srbije (RTS) početkom prošle decenije.
Kako je danas saopšteno iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, knjiga Jana Brize predstavlja svedočenje o borbi istaknutih novinara i intelektualaca za slobodu štampe u Srbiji, u vreme režima Slobodana Miloševića. NDNV je s prozora svojih prostorija u Zmaj Jovinoj ulici broj 4 u centru Novog Sada od 2. septembra do 2. oktobra 1991. godine, svakodnevno od 19.30 časova, „emitovalo“ sopstvenu verziju Drugog dnevnika RTS-a.
Novinari i njihovi gosti su s tog mesta, u formi vrste usmenih novina, govorili okupljenim Novosađanima o onome što su Miloševićevi mediji prećutkivali, prikazivali u iskrivljenom svetlu, ili su „bestidno lagali“, piše u saopštenju.
Dodaje se da je bilo večeri kada je taj alternativni TV Dnevnik gledalo i slušalo nekoliko hiljada građana. Knjiga o „Prozoru“ sadrži svedočenja njegovih učesnika, podatke o tom poduhvatu, njegovom ođeku u medijima onog vremena, bogatu fotodokumentaciju i kratak istorijat NDNV.
Knjiga sadrži obilje podataka o poduhvatu NDNV koji je, uz Terazijsku česmu u Beogradu, predstavljao „najduži, najmasovniji i najžešći protest protiv gušenja slobode javne reči u istoriji novinarstva u Srbiji“. Među opozicionim prvacima u „Prozoru“ su učestvovali Zoran Đinđić, Dragoljub Mićunović, Desimir Tošić, Vesna Pešić, Nenad Čanak, a njima su se pridružili Aleksandar Tišma, David Albahari, Laslo Vegel, Vojin Dimitrijević, Tibor Varadi…
Promocija knjige održaće se 6. maja u 11 časova u prostorijama NDNV u Zmaj Jovinoj 4 u Novom Sadu, a o njoj će, pored autora, govoriti psiholog Mikloš Biro i glavni urednik lista „Danas“ Mihal Ramač.

(Beta)