Skip to main content

Pajtić: Statut Vojvodine u skladu sa ustavom

Autonomija 30. сеп 2008.
2 min čitanja

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je večeras da Nacrt statuta Vojvodine nije u suprotnosti sa Ustavom Srbije i da će u vojvođanskom parlamentu za taj akt glasati više od dve trećine poslanika. „Statut apsolutno nije izašao iz okvira Ustava Srbije. Oni koji to tvrde, ili su, po pravilu, zlonamerni, ili uopšte nisu pročitali taj akt“, rekao je Pajtić Radioteleviziji Srbije. On je kazao da Nacrt statuta ne predviđa da Vojvodina dobije zakonodavnu vlast, ali je naveo da je bilo takvog predloga u okviru Predloga Vlade Vojislava Koštunice 2005. godine za Ustav Srbije.
Pajtić je rekao da će Nacrt statuta imati podršku više od dve trećine poslanika u Skupštini Vojvodine, jer „apsolutno odražava volju ogromne većine građana Vojvodine koji žele da žive bolje“. „S obzirom na to stranke koje čine koaliciju u Vojvodini čine i koaliciju u republici, siguran sam da će taj statut imati parlamentarnu podršku i u Skupštini Srbije“, kazao je Pajtić. Istakao je da „nema razloga da se građani Vojvodine vređaju time što se optužuju za separatizam jer separatizma u Vojvodini nikad nije bilo niti će ga biti“. Pajtić je kazao da se u novom statutu ne odstupa od ustavnih okvira, već se koriste razvojni mehanizmi Ustava, poput pokrajinske svojine, osnivanja Razvojne banke, unapređenje infrastrukture i poboljšanja razvoja privrede i poljoprivrede.
Osvrćući se na rešenje kojim je predviđeno osnivanje međunarodnih predstavništava Vojvodine, Pajtić je kazao da tu nema „elemenata državnosti“ jer sve evropske regije imaju zastupništva u Briselu, potrebna da konkurišu za evropske fondove. „Ne postoji evropska regija koja nema predstavništvo u Briselu. Mi u ovom trenutku nemamo potrebe za tako nečim. Ali, u budućnosti kada Srbija bude član EU, ili stekne status kandidata, biće potrebe za tim iz ekonomskih razloga“, kazao je Pajtić. Ti ekonomski razlozi su, kako je reako, promovisanje privrednih, turističkih i kulturnih potencijala Vojvodine.

(Beta)