Skip to main content

Otvoreno pismo Plenkoviću: Na Hrvatsku se ne gleda kao na humanu zemlju

Građani 14. апр 2022.
2 min čitanja

Centar za mirovne studije (CMS) je u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću upozorio na nezakonita i nasilna protjerivanja te da zbog kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata koja su svakodnevna praksa za koju još niko nije odgovarao.

CMS upozorava da se na Hrvatsku zbog odnosa prema izbjeglicama već dugo ne gleda kao na humanu zemlju.

Navodi i da je Nizozemska odlučila obustaviti vraćanja izbjeglica u Hrvatsku po Dublinskoj uredbi, zbog nezakonitih i nasilnih protjerivanja kojima bi izbjeglice mogle biti izložene.

“To je još jedna velika sramota za zemlju koju predstavljate”, poručili su iz CMS-a, prenijela je Hina.

Podsjećaju i da su od Plenkovića, nakon što je u novembru prošle godine donesena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Madine Hussiny protiv Hrvatske, tražili da smijeni glavnog direktora policije Nikolu Milinu, načelnika Uprave za granicu policije Zorana Ničena, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te državnog sekretara Tereziju Gras.

Taj su zahtjev ponovili i prošle sedmice nakon vijesti o pravomoćnosti te presude. No, navodi CMS, Plenković je ponovno to odbio, izjavivši da je presuda individualnog karaktera, da ne govori o bilo kakvom sistemskom problemu koji bi se odnosio na vlasti.

Sistemsko maltretiranje izbjeglica

Podsjetivši na presudu uz slučaj djevojčice Madine i njene porodice, CMS upozorava i da se protiv Hrvatske pred tim Evropskim sudom vode još dva postupka zbog kolektivnog protjerivanja izbjeglica.

Također, navode i da se, po medijskim napisima i dokazima, izbjeglice smještaju u neadekvatne prostore kao što su garaže.

CMS upozorava i da su u proteklih šest godina brojni izvještaji organizacija civilnog društva, domaćih institucija za zaštitu ljudskih prava, ali i međunarodnih institucija, novinarski tekstovi te snimke domaćih i stranih medija, svjedočanstva izbjeglica i policajaca, pokazali da se radi o sistemskoj, dugotrajnoj i raširenoj praksi.

“Drugim riječima, najteža kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata u našoj su zemlji svakodnevna praksa, za koju još nitko nije odgovarao”, navode u pismu.

Napominju i da je vrh MUP-a, nakon svakog slučaja batinanja i nezakonitog protjerivanja izbjeglica tvrdio da se radi o izdvojenom incidentu, a što je i Plenković izjavio i u slučaju smrti malene Madine i sistemskog maltretiranja njene porodice.

“Premijeru Plenkoviću, koliko izdvojenih incidenata čini sustavnu praksu?”, upitali su ponovni zatraživši da smijeni nadležne.

(Al Jazeera)