Skip to main content

Otkrivena korupcija u kupovini oružja u Ukrajini, pominje se i Balkan

Jugoslavija 28. jan 2024.
2 min čitanja

Policijske i pravosudne insitucije u BiH pridružile su se istrazi o novcu za neisporučeno ukrajinsko naoružanje

Ukrajina je objavila da je otkrila šemu za pronevjeru u vrijednosti od oko 40 miliona dolara namijenjenih za kupovinu minobacačkih granata za vojsku te zemlje. Novac je otišao na različite račune u Ukrajini i na Balkanu, rekli su istražitelji.

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) saopštila je kasno 27. januara da je pet osoba optuženo, a jedna osoba je privedena dok je pokušavala da pređe ukrajinsku granicu. Ako budu proglašeni krivima, prijeti im kazna do 12 godina zatvora.

Istraga dolazi u trenutku kada Kijev pokušava da suzbije korupciju u pokušaju da ubrza svoje članstvo u Evropskoj uniji i(EU) NATO-u. Zvaničnici iz oba bloka zahtijevali su široke reforme protiv korupcije prije nego što im se Kijev pridruži.

SBU je saopštila da je istraga „razotkrila zvaničnike Ministarstva odbrane i menadžere dobavljača oružja Lviv Arsenal, koji su ukrali skoro 1,5 milijardi grivna za kupovinu granata“.

„Prema istrazi, u pronevjeru su umiješani bivši i sadašnji visoki dužnosnici Ministarstva odbrane i čelnici povezanih kompanija“, objavila je SBU na mreži X, nekadašnjem Twitteru.

Pronevjera je, kako se navodi, uključivala kupovinu 100.000 minobacačkih granata za vojsku.

Nakon uplate, zaposleni u kompaniji trebali su sredstva prenijeti firmi registrovanoj u inostranstvu, koja bi potom municiju isporučila Ukrajini. Međutim, roba nikada nije isporučena, već je novac poslat na različite račune u Ukrajini i na Balkanu, rekli su istražitelji.

Sredstva su zaplijenjena i biće vraćena u budžet za odbranu zemlje, saopštilo je ukrajinsko glavno tužilaštvo.

Radio Slobodna Evropa (RSE) u oktobru prošle godine pisao je o nabavci granata za Ukrajinu vrijednoj desetine miliona, koja se pretvorila u međunarodnu istragu o nestanku novca, u koju je uključena i Bosna i Hercegovina.

Za odbranu od ruske invazije, kako je RSE objavio, Ministarstvo odbrane Ukrajine naručilo je u oktobru prošle godine 100.000 komada minobacačkih granata od ukrajinske kompanije „Lviv Arsenal“.

Za to je iz ukrajinskog budžeta izdvojeno 36,6 miliona dolara, ali naručene granate do danas nisu isporučene i Ukrajina sudskim putem zahtijeva povrat novca.

Policijske i pravosudne insitucije u BiH pridružile su se istrazi o novcu za neisporučeno ukrajinsko naoružanje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naveo je borbu protiv korupcije kao jedan od svojih glavnih prioriteta kada je došao na vlast 2019. godine.

U avgustu je predsjednik Zelenski otpustio sve zvaničnike zadužene za regrutaciju u vojsku kako bi okončao sistem u kojem je nekima bilo dozvoljeno da izbjegnu regrutaciju.

Najnovije optužbe dolaze kada republikanci u Sjedinjenim Državama odbijaju napore predsjednika Joea Bidena da pošalje dodatnu pomoć Ukrajini.

Ukrajina je rangirana na 116. mjestu od 180 zemalja u indeksu percepcije korupcije za 2022. Transparency Internationala.

(RSE, Foto: Pixabay)