Skip to main content

Osumnjičeni za ugrožavanje bezbednosti Ane Lalić Hegediš pobegao pre više od mesec dana

Vojvodina 05. јул 2024.
3 min čitanja

"Pretpostavlja se da je optuženi pobegao u Francusku, mada nije poznato kako je to učinio, jer su mu u istrazi oduzeti i srpski i francuski pasoš"

Optuženi za ugrožavanja bezbednosti novinarke i predsednice Nezavisog društva novnara Vojvodine (NDNV) Ane Lalić Hegdiš i njene porodice pobegao je iz kućnog pritvora pre nešto više od mesec dana, odnosno 31. maja, a javnost je o tome saznala sinoć, nakon što je prekjuče bio zakazan pretres u Višem sudu u Beogradu na kojem se optuženi nije pojavio, saznaje Autonomija.

Optuženi je imao meru elektronskog nadzora, a kada je primećeno da se “ne odjavljuje”, poverenik za nadzor je poslao patrolu policije u njegovo prebivalište u Smederevskoj Palanci i nisu ga našli, a komšija im je rekao da ga je poslednji put video 31. maja, saznaje Autonomija.

Naš izvor blizak Stalnoj grupi za bezbednost novinara je rekao da se “pretpostavlja” da je optuženi pobegao u Francusku, čije državljanstvo ima, mada nije poznato kako je to učinio, s obzirom da su mu u istrazi oduzeti i srpski i francuski pasoš.

“Trebalo bi da za njim bude raspisana poternica i da bude zatražena međunarodna pravna pomoć, te da bude priveden na suđenje”, rekao je taj izvor.

Ana Lalić Hegediš je povodom celog slučaja kazala da se oseća “veoma nespokojno” zbog bekstva onoga koji je pretio smrću njenoj porodici.

“Ispostavilo se da je to još samo jedan kozmetički gest, koji je trebalo da posluži da se umiri novinarska zajednica ali i međunarodna javnost koja je vršila pritiske na Srbiju zbog situacije u kojoj novinari žive i rade ovde“, kazala je ona za list Danas.

Novinarka navodi i da je sama činjenica da je čovek kome su oduzeta dva pasoša uspeo nekim čudom da nestane sa lica zemlje, u relativno malom gradu kao što je Smederevska Palanka, govori da ovde niko ne shvata ozbiljno težinu njegovih pretnji.

“Osećam strah za svoju bezbednost ali i za bezbednost svoje porodice, jer je taj čovek govorio kako će me pronaći i da će mi ubiti muža. Nemoć da zaštitim svoju porodicu je nešto što mi trenutno najteže pada. Neverovatno je da su vlasti od gomile ljudi koji su mi upućivali pretnje uspele da uhapse samo jednog čoveka, pa ni njega nisu uspeli da sačuvaju”, kazala je Ana Lalić Hegediš.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik ANEM-a Veran Matić obavestio je juče javnost da je optuženi pobegao iz kućnog pritvora.

Reč je o muškarcu, rođenom u Smederevskoj Palanci koji živi u Parizu i koji je 11. marta ove godine putem mesindžera na Fejsbuku uputio poruke pretnji, uvreda i govora mržnje: „Muža ti rokam…“ „Lično“, „Brzo ćeš napustiti Srbiju kad ti ja kažem, samo da vidim gde se krećeš“, „Brukaš Srbiju u Hrvatskoj“, „Smetaju ti crkve…“, i vrlo vulgarnu poruku, koja nije za citiranje, naveo je Matić u saopštenju.

Posle prijave koju je podneo NDNV, Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala (VTK), lociralo je ovu osobu i mesto odakle je poslata poruka i raspisalo je potragu za njim te je uhapšen prilikom ulaska u Srbiju, kada je i pronađen uređaj sa dokazom da je on izvršio krivično delo.

Prema dostupnim informacijama, optuženi je priznao krivično delo, sud je naložio zabranu napuštanja stana do glavnog pretresa i oduzeo mu privremeno putna dokumenta, naveo je Veran Matić.

Dodao je da je važno da javnost u Srbiji i Francuskoj zna za ovaj slučaj, uključujući i ime počinioca, jer je “dotični odlučio da ne poštuje pravni sistem u Srbiji, a ne samo da prekrši zakon”.

“On se zove Saša Ilić, sa prebivalištem u Smederevskoj Palanci i u Parizu. U pasošu Republike Francuske, njegovo ime i prezime je Ilbert Alexandre. Nadamo se da će ga institucije Srbije i Francuske locirati, zatvoriti i privesti pravdi, i osuditi ne samo za počinjeno krivično delo, već i za kršenje sudske odluke, i izbegavanje pravde”, kazao je Matić.

Dodao je da je poslao zahtev MUP-u Srbije da obezbedi zaštitu za porodicu Ane Lalić Hegediš, jer se u bekstvu nalazi osoba koja je priznala da je napisala jezive pretnje kojim se najavljuje ugrožavanje njenog života.

“Molim koleginice i kolege i sve one koji imaju informacije o kretanju ove osobe, da prijave na broj Ministarstva unutrašnjih poslova 192 ili Sigurne linije SOS telefona za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima 0800 100 115”, precizirao je Veran Matić.

(Autonomija, foto: Pixabay)