Skip to main content

Osnovan građanska platforma Akcija

Info 05. јун 2021.
2 min čitanja

Otvorena građanska platforma „Akcija“, koju čine političke stranke, grupe građana i udruženja iz 60 gradova u Srbiji okupljene oko programa „Zeleni dogovor za Srbiju“ osnovana je danas u klubu „Dorćol platz“ u Beogradu.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju (ZZS) i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović rekao je u svom obraćanju da se oni okupljaju oko zajedničkih ideja i borbe za očuvanje prirode, socijalne pravde i ljudskih prava.

„Mi stvaramo zajedno. Okupljamo se oko zajedničkih ideja poštujući jedni druge. U otvorenom dijalogu kroz transparentne procedure. Zato je danas vreme da se zajedno borimo za očuvanje našeg prirodnog okruženja, za socijalnu pravdu i za poštovanje ljudskih prava“, rekao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, okuplja ih i dogovor da ne odustanu od namere da Srbija bude uređena na „istim načelima kao zapadne demokratije“, rešavanje pitanja Kosova i potreba za ljudima sa novim idejama.

„Mi smo danas u situaciji da se svako bori za minimum svog dostojanstva, jer imamo vlast koja korupcijom i strahom vlada i stvara jednoumlje“, istakao je Zelenović.

Simbolično na Svetski dan zaštite životne sredine, predstavljen je program „Zeleni dogovor za Srbiju“ oko kog se „Akcija“ okuplja, koji se, kako Zelenović kaže, „oslanja na zelene politike čitavog razvijenog sveta“.

Predsednik Evropske zelene partije i član Evropskog parlamenta Tomas Vejc u svom video obraćanju pohvalio je program „Akcije“ i ocenio da on uključuje mnoge važne zahteve iz oblasti životne sredine, ali i mnogo socijalnih zahteva.

„Posebno bih želeo da vam čestitam na vašem trudu da doprete do lokalnog nivoa, do gradonačelnika, do nivoa na kome mi, kao političari, treba da se staramo za svakodnevne potrebe građana na dnevnom nivou i gde građani jasno osećaju da li smo istinski posvećeni njihovim životnim problemima i zahtevima“, rekao je Vejc.

Na kraju konferencije, predstavnici svih udruženja i organizacija, stavili su potpis na simbolični ugovor, kojim su „garantovali da neće odustati od zalaganja za zelene politike, za očuvanje životne sredine i za pravdu i solidarnost sa svim građanima Srbije“.

„Akciju“ su danas podržali istoričarka Dubravka Stojanović, arhitektra Dragoljub Bakić, likovni umetnik i pisac Dejan Atanacković i doktorka Sunčica Ivanović, „uzbunjivačica“ sa Visoke medicinske škole u Ćupriji.

Predsednik ZZS Nebojša Zelenović, rekao je ranije da „Akciju“ za sada čini 28 različitih organizacija iz 60 gradova u Srbiji, a da joj mogu pristupiti sve one organizacije koje dele vrednosti iz njihovog programa „Zeleni dogovor za Srbiju“.

(Beta)