Skip to main content

OSMI NOĆNI MARŠ: I ove godine marširamo, jedna uz drugu. Feminizam i gotovo!

Građani 06. мар 2024.
2 min čitanja

"Rastu nasilje i desnica, raste broj femicida, ali raste bome i naš bijes"

Simbolično, na 8. ožujak, osmu godinu zaredom održava se tradicionalni Noćni marš. Okupljene i okupljeni pod ovogodišnjom parolom „Feminizam i gotovo“ počet će se sastajati u 18 sati na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, a povorka prema parku Zrinjevac kreće u 18:30 sati. Ponovno, i ove godine, podsjećaju na borbu bez kraja, odnosno na isticanje važnosti ženskih prava, te ravnopravnost i jednakost.

„Osmi mart naš je dan, dan kada slavimo borbu koja traje desetljećima, koja zove na otpor i na ulice, borbu koja daje nadu. I ove godine pozivamo vas da hrabro i prkosno marširate – u ime onih koje su nam kroz povijest pokazale kako se stvara pokret, u ime prijateljica koje pružaju osjećaj sigurnosti u izlascima, u ime žena koje hrabro pričaju o nasilju u fakultetskim kabinetima i ginekološkim ordinacijama, u sudnicama, na ulicama i u četiri zida, u ime radnica likvidiranih i stečajnih poduzeća koje ustrajno traže isplatu desetljećima ignoriranih dugova“, poručuju fAKTIVke.

Njihova je dogovornost, kažu, da prenose riječi onih žena koje iz mjeseca u mjesec strepe za svoj život. Ujedno, upiru prstom za one čiji su prsti slomljeni od udaraca i bore se u ime onih koje nemaju privilegiju marširanja.

„Ne odustajemo jer rastu i inflacija i rasizam i broj ubijenih u Gazi. Rastu nasilje i desnica, raste broj femicida, ali raste bome i naš bijes“, naglašavaju organizatorice marša.

Tradicija održavanja ovih prosvjednih manifestacija započela je 2016. godine u Zagrebu, a feministički kolektiv fAKTIV je upravo i osnovan nakon prvog održanog Noćnog marša. Područje djelovanja ove organizacije obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, zalaganje za reproduktivna i seksualna prava, ali se bore i protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama te su protiv bilo koje vrste nasilja, naročito prema ranjivim skupinama. Cure i žene iz fAKTIVa, suprotstavljaju se socijalnoj i ekonomskoj nejednakosti, seksizmu, homofobiji i transfobiji, te cenzuri i ukidanju slobode govora i izražavanja. Od 2018. godine, osmomartovski noćni marš se počeo održavati i u drugim hrvatskim gradovima, od Rijeke i Osijeka, do Splita, Zadra i Pule.

„Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici!“, parola je s prošlogodišnjeg sedmog osmomartovskog noćnog marša u Zagrebu. Prošle godine, cure i žene iz fAKTIVa pozvale su na borbu protiv sistemskog i ekonomskog nasilja nad ženama. Osim toga, organizatorice su spomenule i temu pobačaja u Hrvatskoj i obiteljskog nasilja te naglasile da za žene kriza nije samo ekonomsko pitanje, već i dodatni okidač obiteljskog nasilja.

Za kraj, feministi i feministkinje, a prije sve žene i cure, kolektiva fAKTIV pozvale su još jednom sve na prosvjedni osmomartovski marš: „Izađimo na ulice: marširajte s nama jer feminizam gradimo zajedno. Feminizam smo sve mi. I gotovo“.

(Lupiga)