Skip to main content

Član Saveta MZ Liman: SPC pokušava po verskoj osnovi da podeli Novosađane

Vojvodina 06. мар 2024.
2 min čitanja

Pozvao je predstavnike bačke eparhije da se lično uvere “koliko je Liman ujedinjen u ljubavi”

Član Saveta novosadske Mesne zajednice Liman Vladimir Ilić optužio je danas bačku eparhiju Srpske pravoslavne crkve (SPC) da pokušava po verskoj osnovi da podeli građane tog dela Novog Sada, kroz inicijativu za podizanje verskog objekta SPC-a na Limanu.

“Eparhija plasira maliciozni i loš spin da su građani Limana podeljeni po verskom pitanju, da zbog toga navodno ‘pribegavaju nasilju’ i da su uz sve to još i ‘kukavice koje beže sa lica mesta’. Limanci nikada neće pobeći ni od koga i ni od čega, oni samo hoće da zadrže to parče zelene površine koje neko hoće da prisvoji. Limanci ne beže”, rekao je Ilić novinarima.

Pozvao je predstavnike bačke eparhije da se lično uvere “koliko je Liman ujedinjen u ljubavi” tako što mogu doći kao gosti na Zbor građana u nedelju, 10. marta u 11 sati ispred prostorija Mesne zajednice.

On je osudio navodni napad na sveštenika SPC-a u Novom Sadu i dodao da je svako fizičko nasilje “apsolutno neprihvatljivo”.

Izrazio je nadu da će policija brzo rasvetliti ovaj slučaj.

“Nažalost, saopštenje Eparhije Bačke ne sadrži uopšte informacije da li je sveštenik B.M. dobro i da li je zbrinut. Ono što to saopštenje sadrži je pokušaj da se veštački nametne podela među građanima. Onaj koji stoji iza saopštenja je očigledno izdao svoju veru i svoje vernike sa Limana radi ličnog koristoljublja. Našoj veri ne treba ničija livada”, poručio je Ilić.

Gradske vlasti nameravaju da izgrade crkvu na zelenoj površini ispred novosadskog kupališta Štrand na Dunavu.

Građani su u nedelju organizovali protestni skup sa kojeg su poručili da neće dozvoliti da crkva bude izgrađena na tom mestu.

Univerzitetski profesor Boris Stojkovski sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu rekao je da su inicijativu za izgradnju te crkve pokrenuli nekadašnji gradonačelnik Novog Sada, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i balčki episkop SPC Irinej Bulović i zahvalio im na tome uz ocenu da je reč o “vraćanju identiteta Novom Sadu”.

(Autonomija, foto: FB/Dragan Gojić)