Skip to main content

Osmani protiv izbora Delića za potpredsednika Skupštine Srbije

Jugoslavija 04. avg 2022.
2 min čitanja

"Božidar Delić je tokom rata na Kosovu 1999. godine bio komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije"

Predsednica Kosova Vjosa Osmani kritikovala je poslanike u Skupštini Srbije što su izabrali Božidara Delića za potpredsednika te institucije. Ona je navela da je Delić bio umešan u rat na Kosovu.

U objavi na Twitteru Osmani podvukla i paralele između Skupštine Srbije i Kosova u pogledu profila potpredsednika tih institucija.

“Na Kosovu, Saranda Bogujevci, koja je preživela brutalni masakr od strane genocidnog režima u Srbiji, obavlja funkciju zamenice predsednika Skupštine“, napisala je Osmani.

Kosovska predsednica je navela kako je novoizabrani potpredsednik Skupštine Srbije bio komandant brigade vojnika “koji su masakrirali hiljade građana Kosova”.

U Podujevu je 28. marta 1999. godine srpska paravojna formacija “Škorpioni” ubila 14 osoba, članova porodice Bogujevci i Durići, među kojima su bile žene i deca.

Ovaj napad je preživelo petoro dece, među kojima je i sadašnja potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci.

Božidar Delić na promociji knjige govora bivšeg predsednika Srbije Slobodana Milosevića koji je 2006. umro u pritvoru Haškog tribunala, Beograd, 20. avgust 2012.

Poslanici Skupštine Srbije su 2. avgusta za predsednika Skupštine izabrali Vladimira Orlića iz Srpske napredne stranke, a jedan od zamenika je i Božidar Delić iz koalicije NADA. Bio je nosilac liste desno orijentisane koalicije NADA pred izbore u Srbiji 3. aprila.

Božidar Delić je tokom rata na Kosovu 1999. godine bio komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.

Beogradski nevladin Fond za humanitarno pravo, koji se bavi istraživanjem ratnih zločina, je protiv njega podneo dve krivične prijave zbog, kako su naveli, zločina na Kosovu, ali protiv Delića nikada nije pokrenut postupak.

Drgan Vasiljković, jedan od nekadašnjih vodećih srpskih paramilitaraca u Hrvatskoj, tokom suđenja u Splitu, 20. septembra 2016. Po izlasku iz zatvora i povratka u Srbiju, sprema se za učešće na izborima.

Kao svedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i Vladimira Lazarevića, koji je pred tim sudom osuđen za ratne zločine na Kosovu.

Više puta je poručivao da Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, ne bi isporučio Haškom tribunalu.

(Radio Slobodna Evropa, foto:Beta/AP )