Skip to main content

Veselinović (PzP): Vučević ne zna da su u Hrvatskoj najstariji srpski manastiri i groblja naših predaka

Info 04. avg 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Pokreta za preokret (PzP) i opozicioni poslanik u Skupštini Srbije Janko Veselinović oštro je danas kritikovao gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića zbog izjave da ne razume Srbe koji idu na letovanje u Hrvatsku i ocenio da ta izjava predstavlja još jedan u nizu od pokušaja režima da se dizanjem tenzija u regionu održi na vlasti.

“Vučević očito ne zna da su u Dalmaciji tri manastira koji su među najstarijima u celokupnoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Manastire Krupa, Krka, Dragović. Manastir Krupu sagradio je kralj Milutin 1317. i danas se u njemu, kao i širom Dalmacije, molilo za žrtve Oluje”, naveo je Veselinović u saopštenju za javnost.

Upitao je zašto bi Srbi ili turisti zaobilazili te manastire i “ostavljali ih u korovu”.

“U Hrvatskoj živi nešto manje od 200.000 Srba i Vučević bi im zabranio posetu porodica iz Srbije. Što je najgore, Miloš Vučević zna ali prećutkuje da su mnoge vojvođanske i novosadske firme vlasništvo građana Hrvatske, da više od 10.000 prijavljenih sezonaca iz Srbije radi u Dalmaciji, Istri i na otocima. Da li bi i njima zabranio odlazak”, naveo je Veselinović.

Upitao je zašto Vučević nije zabranio odlazak 90 studenata turizmologije sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada koji dva i po meseca rade u Solarisu kod Šibenika, gde su i njihovi profesori jer se tamo studenti usavršavaju u turizmu a zaradiće plate kakve u Srbiji, ali i Crnoj Gori i Grčkoj “mogu samo da sanjaju”.

“Da li će Miloš Vučević zabraniti i posetu grobljima građanima Srbije čiji preci počivaju u tim krajevima”, upitao je Veselinović.

(Autonomija, foto: N1)