Skip to main content

Osmani: Imamo potvrde iz više izvora da Vučić stoji iza napada u Banjskoj, to zna i NATO

Jugoslavija 18. феб 2024.
2 min čitanja

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da ima potvrde iz više izvora „da Vučić stoji iza napada 24. septembra“ u selu Banjska na severu Kosova i da ta saznanja imaju i zemlje članice NATO, ali da će svaka država sama odlučititi kako da iskoristi te dokaze, objavio je danas portal Kosovo onlajn.

„Ova svedočenja je potvrdio naš najvažniji saveznik koji ih je preneo i državama članicama NATO. Sve vodi ka Vučiću. Ne govorimo o njegovom gubitku kontrole nad nekim bandama. Govorimo o tome da je on organizovao i naredio napade preko bandi, kao i finansiranje. Vučić čak pruža i političko utočište odgovornima“, rekla je Osmani u intervjuu za arapski „Al An“, a prenosi Kosovo onlajn.

Vučić, prema rečima Vojse Osmani, „sada pokušava da pobegne od odgovornosti“.

„Svi znaju, primila sam mnogo gostiju i rukovodilaca u kancelariji i oni su mi to potvrdili. Ima i slučajeva kada su Vučiću direktno rekli da imaju mnogo dokaza da on stoji iza napada. Ove dokaze su potvrdili naši razni saveznici“, rekla je Osmani i ocenila da će svaka država sama odlučiti kako će koristiti te dokaze.

Osmani je naglasila da će objavljivanje celokupnog izveštaja o Banjskoj zavisiti od NATO partnera i od nadležnih koji vode istragu, ali se u to, kako je navela, „ne meša“, preneo je portal Kosovo onlajn.

Predsednica Kosova je na pitanje šta stoji iza odluke Centralne banke da zabrani upotrebu srpskog dinara i platnog prometa, Osmani je odgovorila da se iza toga ne krije nikakva specijalna poruka.

„Mera nije protiv Srba, to nije odluka Vlade već nezavisne institucije Centralne banke Kosova koja je odvojena od Vlade. Problem je u komunikaciji i u tome kako je to saopšteno. Sve što smo uradili, uradili smo u saradnji sa našim partnerima“, naglasila je Osmani.

Sada je, prema njenim rečima, jedino ostalo da se vidi kako da se izađe iz ove situacije, a li da „postoji zajednički sporazum“ sa saveznicima o primeni odluke CBK.

„Niko ne traži da odustanemo od te odluke koja ni ne spominje dinar, ali je važno da sednemo i razgovaramo sa vladama i našim stranim partnerima“, naglasila je Osmani.

Ona je dodala da će se tokom prelaznog perioda voditi računa da Srbi na Kosovu imaju dovoljno vremena da dobiju sve informacije, otvore račune u bankama i „da budu sigurni da neće biti ugroženi“.

„Bilo bi smešno da ne rešimo nešto ovako jednostavno, važno je samo da se to uvede na najbolji način za sve građane Kosova, bilo koje nacije“, istakla je Osmani.

(FoNet, Foto: Kosovo police)