Skip to main content

Aktivisti „Zrenjaninskim fenjerom“ bacili svetlo na odgovorne za problem sa pijaćom vodom

Vojvodina 18. феб 2024.
2 min čitanja

"Da bacimo svetlo na odgovore koje predugo čekamo. I da osvetlimo put onima koji su nadležni za rešenja, ukoliko su na tom putu zalutali".

Četvoro aktivista u centru Zrenjanina večeras se na prijavljenom performansu verbalno sukobilo sa komunalnim policajcem zbog navodnog smeća koji su aktivisti ostavili.

Reč je o „Zrenjaninskim fenjerima“, još jedne u nizu aktivističkih inovacija Radmile Trebovac i njenog supruga Nikole, kojima su hteli da još jednom ukažu na dvedesetogodišnji problem sa pijaćom vodom u tom gradu.

Nakon „Torbalona“, tašne naprevljene od plastičnog balona, Radmila je napravila i svetleći balon od vode u koji je postavila led lampice

„Ponovo sam se poigrala sa našim svakodnevnim plastičnim otpadom i napravila novi (anti)suvenir grada Zrenjanina. To je plastičan balon od vode u kome sjaje led lampice. Vrlo jednostavno, a čak i dekorativno. Sa idejom da rasvetli sva pitanja koja nas muče, a čuče u mraku. Da baci svetlo na odgovore koje predugo čekamo. I da osvetli put onima koji su nadležni za rešenja, ukoliko su na tom putu zalutali“, rekla je aktivistkinja za Autonomiju.

Radmila smatra da Zrenjaninci i Zrenjaninke ne izlaze na ulicu da se izbore za vodu zato što ne veruju u sebe i što prihvataju da žive i igraju po pravilima konzumerizma.

„Postalo je prihvatljivo da sve treba da se kupi, pa i voda. A uskoro, možda, i vazduh. Kad bismo više verovali u sebe, a slobodno vreme koristili aktivistički umesto konzumeristički, videli bismo i rezultate. Zamislite hiljadu plastičnih balona na Trgu slobode u Zrenjaninu svakog ponedeljka ujutru. To je hiljadu ljudi koji svakako prođu tim trgom na putu do posla i koji svakodnevno kupuju vodu. To bi bila snažna poruka koja zahteva samo malo discipline i vere u sebe“, rekla je ona.

Na kraju performansa aktiviti su pokupili „smeće“, komunalni milicajci otišli, a jedan evropski grad upisao je još jedan dan bez pijaće vode koju nema dve decenije.

I.G.P. (Autonomija)