Skip to main content

Organizacije civilnog društva traže procesuiranje osoba koje su ispisale grafite mržnje

Aktuelno 26. okt 2021.
< 1 min čitanja

U zajedničkom saopštenju 28 organizacija civilnog društva danas je zatraženo hitno procesuiranje osoba koje su u noći između 22. i 23. oktobra napisale grafite mržnje i uvreda na prostorijama Žena u crnom u Beogradu.

Organizacije civilnog društva navode da traže i „osudu napada od strane predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, jer su upravo članovi vladajuće koalicije kao i provladini mediji ovu organizaciju i njene članice često klevetali kao izdajnike“.

Ovaj napad je direktna posledica poricanja genocida u Srebrenici i nekažnjivosti huligana koji koriste svaku priliku da slave Ratka Mladića i vređaju pripadanike bošnjačkog naroda, kao što je to bio slučaj 10. oktobra ove godine na rukometnoj utakmici između Crvene zvezde i Novog Pazara“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se najavljuje da će u znak solidarnosti sa Ženama u crnom predstavnici tih organizacija u sredu zajednički očistiti grafit mržnje u prostorijama Žena u crnom u Beogradu.

Među potpisnicima saopštenja su Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

(Beta)