Skip to main content

Opozicija: Pokrajinska vlada ugrožava zgradu Banovine

Info 06. feb 2023.
< 1 min čitanja

"Tužilaštvo pod hitno da pokrene postupak po osnovu krivične prijave koju su 16. decembra 2022. protiv svih odgovornih podneli narodni poslanici Anna Oreg i Janko Veselinović"

Novosadske opozicione partije zatražile su danas da se pod hitno zaustave radovi na izgradnji garaže kraj kompleksa Banovine koja se, prema njihovoj tvrdnji, “gradi bez validne dozvole”.

Zatraženo je i da tužilaštvo pod hitno pokrene postupak po osnovu krivične prijave koju su 16. decembra 2022. protiv svih odgovornih podneli narodni poslanici Anna Oreg i Janko Veselinović.

U saopštenju koje su potpisale Akcija progresivne Vojvodine, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde, kao i Zajedno za Novi Sad, navodi se da je zahvaljujući medijima obelodanjeno da su radovi na sanaciji Banovine o trošku investitora koji je oštećenja izazvao, koštali oko 850.000 dinara, odnosno “nepunih 7000 evra”.

“To sigurno nije dovoljno da se otklone razlozi zbog kojih je građevinska inspekcija u novembru 2022. proglasila zgradu nebezbednom za boravak ljudi, a u izdatom rešenju konstatovala da je ‘ugrožena stabilnost objekta'”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, opozicija je ponovo zatražila da se Elaborat o nastaloj šteti i merama sanacije, koji je izrađen na zahtev Pokrajinske vlade, obelodani, optuživši pri tom vojvođansku vladu da “namerno prikriva” činjenice o oštećenju zgrada koje uživaju status spomenika kulture.

“Da podsetimo, oštećenja zgrade Banovine nastala su kao posledica radova na izgradnji podzemne garaže Banovina, koja se gradi nelegalno jer važeća dozvola od Uprave za urbanizam nije izdata u skladu sa zakonom, zbog čega će krivično odgovarati počinioci”, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija)