Skip to main content

Opozicija: Nema vremena da se do 30. novembra ispune uslovi za popis u Crnoj Gori

Jugoslavija 07. нов 2023.
< 1 min čitanja

"Popis u Crnoj Gori je političko pitanje u čijem fokusu je nacionalno i versko izjašnjavanje"

Demokratska partija socijalista (DPS) ostaje pri bojkotu popisa stanovništva Crne Gore, iako su kod premijera Milojka Spajića „videli spremnost“ da se ispune uslovi DPS za održavanje popisa, ali za to nema dovoljno vremena do 30. novembra kada bi trebalo da počne popisivanje.

Potpredsednik DPS Jevto Eraković je danas za podgoričku TVE izjavio da nisu čuli od Spajića da popis mora početi 30. novembra, ali se za to „snažno zalaže“ predsednik Skupštine Andrija Mandić koji je jedan od lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“ od čije podrške zavisi opstanak Vlade.

„Vidim spremnost na dogovor kod Spajića, ali nismo do kraja uvereni da će se do 30. novembra otkloniti svi nedostaci“, rekao je Eraković.

Nekada vladajuća stranka DPS traži da popis bude „kontrolisan“, da DPS ima „paritetan broj popisivača“, da se „jasno prati“ unos i obrada podataka i da se „implementira softversko rešenje“ da bi građani mogli da provere upis podataka koje su dali.

Premijer Spajić je kazao da svako dalje odlaganje popisa može izazvati nove troškove, posebno zbog „fiskalnog trenutka“ u kojem je Crna Gora.

„U tom smislu svi moramo pokazati visok stepen odgovornosti“, istakao je Spajić danas posle sastanka sa delom opozicije, pojedinim ministrima i sektorom NVO.

Od pre nedelju dana kada je Vlada izabrana i odlučeno da se popis stanovništva odloži za mesec dana, do 30. novembra, to je bio već drugi takav sastanak o popisu.

Prethodno je opozicija već bila odlučila da bojkotuje popis.

Iako popis služi prikupljanju statističkih podataka koji treba da pomognu pri utvrđivanju javnih politika, on je u Crnoj Gori političko pitanje u čijem fokusu je nacionalno i versko izjašnjavanje.

(Beta, foto: Pixabay)