Skip to main content

Meloni: Dogovor o migrantskim centrima u Albaniji je model za budućnost

Planeta 07. нов 2023.
< 1 min čitanja

Sporazum objavljen u ponedjeljak prvi je primjer da zemlja koja nije članica EU prihvata migrante u ime jedne nacije EU

Plan Italije da u Albaniji izgradi prihvatne centre za migrante koji stižu morem mogao bi biti plan ili model za dogovore između Evropske unije i zemalja koje nisu članice, rekla je italijanska premijerka, Giorgia Meloni.

Sporazum objavljen u ponedjeljak prvi je primjer da zemlja koja nije članica EU prihvata migrante u ime jedne nacije EU.

Cilj sporazuma, koji su predstavili Meloni i njen albanski kolega Edi Rama, jeste da smanji dolaske migranata morem u Italiju, koji su porasli za oko 65 posto u posljednjih godinu dana na više od 145.000.

„Vjerujem da bi ovaj sporazum mogao postati model saradnje između zemalja EU i zemalja koje nisu članice EU u upravljanju migracionim tokovima. Mislim da ovaj sporazum karakteriše hrabar evropski duh“, izjavila je Meloni za list Il Messaggero, piše Reuters.

Ona je rekla da je Evropska komisija obaviještena i da nije dala nikakvu negativnu povratnu informaciju o toj inicijativi.

„Centri u Albaniji će u početku primiti oko 3.000 ljudi kada budu otvoreni u proljeće 2024. godine“, rekla je Meloni, ističući da se Rim nada da će povećati svoje kapacitete za obradu 36.000 migranata godišnje.

Rama je izjavio italijanskim medijima da Italija nije bila jedina zemlja EU koja je predložila takav sporazum, ali je rekao da je prihvatio ponudu Rima u znak „zahvalnosti“.

Tokom 1990-ih Italija je primila veliki broj Albanaca, a Rim je sada jedan od najčvršćih zagovornika pristupanja Albanije Evropskoj uniji.

„Mi smo prijatelji, a među prijateljima pomažete jedni drugima“, istakao je Rama.

On je rekao da sporazum sa Italijom tek se treba provesti u djelo, izrazivši bojazan da će pregovaranje o sporazumima o repatrijaciji sa afričkim državama za neuspjele tražioce azila biti „najteža stvar“.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)