Skip to main content

Opozicija ispred Specijalnog suda: Moramo da čuvamo hrabre policajce, potrebni su nam živi

Info 06. sep 2023.
3 min čitanja

"Ni posle godinu dana ne postoji optužnica za Isakova, što pokazuje da je to vid pritiska da se policajci slome"

Predstavnici opozicionih stranaka okupili su se ispred Specijalnog suda gde se održava suđenje za Jovanjicu 1, u znak podrške inspektorima koji bi trebalo da svedoče u postupku.

„Milan Isakov je 2019. godine bio sa Slobodanom Milenkovićem kada su zaustavili optuženog Predraga Koluviju i kao što je i tužiocu rekao, da se Koluvija predstavio kao kolega i zaposlen u kabinetu ministra policije“, rekla je Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde.

Kasnije se ispostavilo kako je rekla da je informacija lažna i da je slagao.

Pre godinu dana Isakov uhapšen, tačno na dan kada je Gašić izabran za ministra policije, rekla je Tepić.

„Ni posle godinu dana ne postoji optužnica za Isakova, što pokazuje da je to vid pritiska da se policajci slome. On (Isakov) rizikuje karijeru, slobodu, život ulazeći na ova vrata.. Koliko je takvih koji će izdržati i nastaviti da se bore za dekrminalizaciju MUP-a i Srbije“, istakla je ona.

Ona kaže da se ne biraju „ni kriminalci ni policajci kojima se nude razne pogodnosti da bilo šta kažu što bi se moglo staviti na teret inspektorima da budu uhapšeni“ i dodala da već četiri godine MUP traži osnov da ih uhapsi.

Strašno je, kaže da je dodeljen SAJ, ali samo privremeno.

I Strašno je, dodaje da provere koje su izvršene ranije ne pokazuju nikakvu opasnost.

Ona je podsetila na na inspektora Dejana Jovića koji nije dočekao pravdu.

„Nije više sa nama i ostala je samo slava. Građani Srbije moramo da čuvamo hrabre policajce, potrebni su nam Mitić, Milenković Isakov živi“, istakla je Tepić.

Predrag Koluvija, prvooptuženi u postupku „Jovanjica“ stigao je u zgradu Specijalnog suda nešto pre 10 sati, i to dok je trajala konferencija za medija dela opozicije.

Okupljeni građani su ga ispratili zvižducima i povicima „lopovi“ i „mafija“.

Koluvija je u zgradu ušao sa osmehom na licu.

Dolazak policajca Milana Isakova, koji će svedočiti danas ispraćen je aplauzima prisutnih.

Pred ulazak u sud, Isakov se poklonio okupljenima koji su došli da mu pruže podršku.

Isakov: Uhvatili smo državu u kriminalu

Policajac Milan Isakov rekao je danas svedočeći na suđenju u postupku Jovanjica da je uhapšen pre godinu dana i da je proveo 30 dana u Centralnom zatvoru zbog učešća u hapšenju na imanju Jovanjica.

„Ja sam proveo 30 dana u pritvoru Centralnog zatvora sa kriminalcima koje smo mi hapsili, a sve zbog toga što sam učetvovao u hapšenju i pružao podršku (smenjenom načelniku Četvrtog odeljenja beogradske policije) Slobodanu Milenkoviću“, rekao je na početku obraćanja Isakov.

Kazao je i da su oni uhvatili državu u kriminalu i da nisu očekivali u kojoj su meri državne strukture upatljane u ovaj slučaj..

Milan Isakov je govorio o trenutku hapšenja Predraga Koluvije na autoputu Beograd-Niš.

Kako je kazao. vozilo u kom je Koluvija bio zaustavljeno je zbog bahate vožnje.

Rekao je da se Koluvija predstavio kao kolega, da je pokazao službenu legitimaciju i rekao da radi u kabinetu ministra policije, što je kasnije veštačenjem utvrđeno da je falsifikat.

Rekao je da nije imao lisice, što je i sam Koluvija potvrdio.

Isakov se posebno osvrnuo na to kako ga je tužilac u istrazi ispitivao.

Rekao je da mu je bilo neobično zbog čega mu postavlja pitanja kao da se dogodio saobraćajni prekršaj.

Tužilac ga, kako je posvedočio, nie pitao zbog čega neki automobil koji nije službeni ima blinkere i zbog čega su jedno imanje čuvali pripadnici BIA i MUP-a.

Osvrnuo se i na smenu inspektora Milenkovića i Dušana Mitića koji je ranije svedočio u postupku, navodeći da mu je žao zbog smene i da bi im i danas pružao zaštitu i podršku.

Na pitanje tužioca ko su ljudi iz državnih struktura umešani u slučaj Jovanjica, Isakov je rekao da će o tome govoriti Slobodan Milenković koji kako kaže, zna pojedinosti.

Današnje ročište trajalo je nešto više od sat vremena.

Milenković se nije pojaviona pretresu, on je bolovanju i obavestio je sud da danas neće svedočiti iz zdravstvenih razloga.

Odbrana je tražila da se dostavi zdravstvena dokumentacija Milenkovića, čemu se tužilac Drecun usprotivio.

(N1)