Skip to main content

Olenik: Vučić zloupotrebljava funkciju predsednika i krši Ustav Srbije

Info 06. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Nijedan čovek ne sme da bude iznad zakona u savremenim demokratijama"

Narodni poslanik Vojvođana Aleksandar Olenik pozvao je Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno pokrene postupak protiv predsednika republike Aleksandra Vučića, uz ocenu da već nedeljama sprovodi funkcionersku kampanju za svoju stranku na republičkim i pokrajinskim izborima.

„Osim naglog pokretanja projekata, deljenja javnog novca i držanja glavne reči na skupovima stranke SNS, najočitije kršenje člana 112. Ustava koji reguliše nadležnosti predsednika države, ali i Zakona o sprečavanju korupcije, je ime liste koja treba da se odnosi na poslanike u republičkoj i pokrajinskoj skupštini, kao i u lokalnim samoupravama, a koja nosi upravo njegovo ime“, istakao je Olenik.

Podsetio je da je Agencija za borbu protiv korupcije već opomenula Srpsku naprednu stranku zbog sličnog postupanja njihovih lokanih funkcionera, te da je krajnje vreme da „pod lupu i oštru reakciju Agencije“ dođe i kampanja koju Aleksandar Vučić, kao predsednik svih građana Srbije, sprovodi isključivo u korist svoje stranke.

Olenik je istakao i da nijedan čovek ne sme da bude iznad zakona u savremenim demokratijama, a da se trenutno čini kao da upravo tako jeste, jer Vučić od najavljenih decembarskih izbora svakodnevno „protivustavno i protivzakonito deli državne pare“, obećava gradnju mostova, menja trase puteva, čak i određuje lokacije transformatora za struju, te napada novinare i otvoreno proziva svoje političke neistomišljenike.

(Autonomija)