Skip to main content

Olenik: Orden dodeljen Kačavendi je šamar za sve građane Srbije i BiH

Vojvodina 19. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Osoba koja bi trebalo da bude procesuirana i kažnjena zbog teških optužbi za pedofiliju i seksualno nasilje"

Član Predsedništva opozicione stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Olenik ocenio je danas da je orden koji je Srpska pravoslavna crkva (SPC) uručila svom penzionisanom episkopu Vasiliju Kačavendi “šamar” za građane Srbije i Bosne i Hercegovine i pozvao patrijarha SPC Porfirija da “poništi” odluku o dodeli ordena.

“Sramota je tim veća pošto je Kačavenda odlikovan ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, priznanjem koje je ustanovljeno u znak sećanje na streljane đake u Šumaricama tokom Drugog svetskog rata. Odlikovanje mu je uručio šumadijsk mitropolit Jovan, iako je Kačavenda široj javnosti poznat po optužbama za pedofiliju i seksualno nasilje”, naveo je Olenik u saopštenju za javnost.

Ocenio je da je “neverovatno” da se u Srbiji u 21. veku dešavaju ovakve stvari.

“Osoba koja bi trebalo da bude procesuirana i kažnjena zbog teških optužbi za pedofiliju i seksualno nasilje, dobija orden najvišeg ranga od jednog od čelnika SPC. Istinski vernici, ali i svi građani su zgroženi ovim gestom i očekuju reakciju patrijarha Porfirija”, rekao je Olenik.

Pozvao je i pravosudne organe i Srbije i Bosne i Hercegovine da “najzad” počnu da rade svoj posao u slučaju teških optužbi koje se stavljaju na teret Kačavendi.

(Autonomija)