Skip to main content

Ogromni preokret u Francuskoj. Ljevica pobijedila, težak poraz Le Pen

Planeta 07. јул 2024.
< 1 min čitanja

Francuzi su u nedjelju masovno glasali u ključnom drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora

Francuska ljevičarska koalicija Nova narodna fronta (NFP) osvaja najviše mjesta u drugom krugu glasovanja na parlamentarnim izborima i mogla bi odnijeti neočekivanu pobjedu ispred krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN), objavile su vodeće agencije za ispitivanje javnog mnijenja.

U drugom krugu vanrednih izbora u Francuskoj u nedjelju, prema izlaznim anketama, vodi ljevica, slijede pristalice stranke predsjednika Emmanuela Macrona, a treća je desnica, piše AFP.

Procjene po završetku glasanja u 20 sati ukazuju da je 172 i 215 poslaničkih mjesta osvojila ljevica, 150 do 180 Macronovi, a 115 do 155 krajnja desnica Marine Le Pen.

Francuzi su u nedjelju masovno glasali u ključnom drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora.

Glasalo se za 501 poslaničko mjesto u Skupštini Francuske koja ima ukupno 577 poslanika.

U prvom krugu je 30. juna izabrano samo 76 poslanika.

Odziv birača je do 16 sati bio 59,71 posto, što je najveći odziv za parlamentarne izbore od 1981. godine (61,4 posto) koji su ljevicu doveli na vlast.

Od početka kampanje, Francuska je potonula u toksičnu atmosferu, obilježenu uvredama, fizičkim napadima na kandidate i rasističkim i antisemitskim govorima.

U Francuskoj će, u slučaju protesta, biti mobilisano 30.000 policajaca, uključujući 5.000 u Parizu. Mnogi vlasnici prodavnica u gradovima zaštitili su svoje izloge.

Biračka mjesta su zatvorena u 20 sati, dok se u subotu već glasalo na francuskim prekomorskim teritorijama.

Najviše glasova u prvom krugu prije sedam dana su osvojili Nacionalno okupljanje i njihovi saveznici (33 posto), slijedi ljevičarski savjet Novi narodni front sa 28 posto glasova i tabor predsjednika države Emmanuela Macrona sa 20 posto.

Izbori su se održali usred priprema za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu, koje počinju 26. jula.

Macron je raspustio parlament i raspisao izbore 9. juna, poslije pobjede Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament i lošeg rezultata svoje liberalne stranke „Preporod“.

(RSE/Index/Agencije, foto: Beta-AP)