Skip to main content

Bećirović: Predsedništvo nije odobrilo ulazak pripadnicima Vojske Srbije u BiH

Jugoslavija 07. јул 2024.
2 min čitanja

"Međunarodna zajednica mora ozbiljno i na vreme shvatiti opasan sadržaj usvojene deklaracije tzv. Svesrpskog sabora"

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović je danas izjavio da Predsedništvo BiH nije odobrilo ulazak pripadnicima Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu, niti je ta aktivnost bila u okviru plana bilateralne saradnje Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Srbije.

„Nadležne državne institucije BiH, posebno Ministarstvo spoljnih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH, moraju u najkraćem roku utvrditi sve okolnosti i činjenice u vezi s ovim događajem“ – rekao je Bećirović, preneli su sarajevski mediji.

Kadeti Vojne i Policijske akademije iz Beograda u uniformama su prodefilovali Prijedorom i učestvovali na obeležavanju 82. godišnjice Bitke na Kozari, a dan ranije i u Bratuncu na obeležavanju stradanja Srba Podrinja.

„Defile Vojske Srbije u Prijedoru, gradu u kojem su ‘nesrbi’ označavani belim trakama pre nego što su odvedeni u koncentracione logore smrti (u ratu 1990-ih), predstavlja još jednu najavu početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidejtonske deklaracije, usvojene 8. juna u Beogradu“, ocenio je Bećirović.

On smatra da međunarodna zajednica mora „ozbiljno i na vreme shvatiti opasan sadržaj usvojene deklaracije tzv. Svesrpskog sabora, koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države BiH“.

Prema Bećirovićevim rečima, ta Deklaracija predstavlja „podrivanje osnovnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija“.

„Zbog toga sam za sutra zakazao sastanak s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom“, najavio je on.

OHR, Delegacija EU u BiH EUFOR, NATO i države-svedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, dodao je Bećirović, treba ozbiljno i celovito da sagledaju državnu politiku Srbije prema BiH, jer je, kako je naveo, reč o jedinoj državi na svetu koja je prekršila UN Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Naveo je da je pravosnažnom presudom Međunarodnog suda pravde utvrđeno je da je Srbija mogla sprečiti genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i oko nje, ali to nije učinila.

„Zbog ove i drugih presuda sudova UN, kao i niza drugih ozbiljnih razloga, Vojska Srbije nema nikakvo pravo da boravi na državnoj teritoriji BiH“, zaključio je Bećirović.

Sarajevski „Avaz“ je objavio dokument kojim je Ambasada Srbije u BiH obavestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH (MSP) o tome da će kadeti Vojne i Policijske akademije iz Srbije posetiti Bratunac i Kozaru u subotu i danas.

(Beta)