Skip to main content

OEBS: Razlike u mišljenju ne mogu biti razlog za pretnje i zastrašivanje Gruhonjića

Info 21. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Ova zastrašujuća poruka predstavlja direktnu pretnju po život Gruhonjića i zahteva hitnu i temeljnu reakciju tužilaštva i policije i privođenje pravdi"

Misija OEBS-a u Srbiji najoštrije osuđuje pretnje smrću Dinku Gruhonjiću, novinaru i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) koje su jutros osvanule na zgradi u kojoj živi.

„Ova zastrašujuća poruka predstavlja direktnu pretnju po život Gruhonjića i zahteva hitnu i temeljnu reakciju tužilaštva i policije i privođenje pravdi. Razlike u mišljenju ne mogu biti razlog za pretnje i zastrašivanje“, ocenila je Misija OEBS-a.

Pozvali su političke lidere, javne zvaničnike i sve relevantne organe da nedvosmisleno osude sve slučajeve nasilja nad novinarima, u skladu sa Odlukom Ministarskog saveta OEBS-a o bezbednosti novinara, koju je 2018. godine potpisalo svih 57 država učesnica, uključujući i Srbiju.

„Misija pohvaljuje brzu reakciju Stalne radne grupe za bezbednost novinara u razmeni vitalnih informacija o ovom napadu i traženju naknadnih akcija“, piše u saopštenju.

(Autonomija)