Skip to main content

Odvojene komemoracije povodom proboja logoraša iz Jasenovca

Jugoslavija 22. апр 2022.
2 min čitanja

Na 77. godišnjicu proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac danas se održava komemoracija na kojoj, uz predstavnike državnog vrha, učestvuju predstavnici naroda žrtava tog logora i antifašista, ali bez predstavnika Židova.

Komemoracija u Spomen području Jasenovac obilježava se u znak sjećanja na 22. april 1945. godine i proboj 600 logoraša koji je preživjelo njih tek stotinjak. Ujedno se počast odaje svim stradalima kao i preživjelim logorašima, prenosi Hina.

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracijski logor po broju zatočenika i stradalih na području Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Metode ubijanja logoraša uključivale su vješanja, ubistva noževima, maljevima i sjekirama te vatrenim oružjem. Ubistva su se izvršavala na raznim lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i povezanih logora te u obližnjim selima.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih žrtava, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116).

Ustaški simboli

Polaganjem ruža i kamenčića kod spomenika Kameni cvijet počast stradalima prvo je odao predsjednik Republike Zoran Milanović, a zatim su vijence kod Kamenog cvijeta položili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković u ime izaslanstava Sabora i Vlade. Počast odaju i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Srpskog narodnog vijeća, romske nacionalne manjine i SDP-a.

Ni ove godine neće biti zajedničkog odavanja počasti predstavnika vlasti i svih naroda žrtava logora Jasenovac. Iz Koordinacije židovskih općina ranije su potvrdili da će u Jasenovac ići sljedeće sedmice, a na današnjoj komemoraciji neće učestvovati nezadovoljni što, kako navode, vlast još nije zabranila ustaške simbole.

Ambasador Izraela: Hrvatska da se ugleda na Nemačku i zabrani nacistički pozdrav

Ambasador Izraela u Zagrebu Ilan Mor izjavio je u Jasenovcu da Hrvatska u vezi sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ treba da se ugleda na Nemačku koja je zabranila nacistički pozdrav.

„Postoje države poput Nemačke gde je nacistički pozdrav „hajl Hitler“ zabranjen zakonom i podložan sankcijama, a postoje i zemlje koje slede primer Nemačke suočavajući se sa svojom prošlošću bez straha i oklevanja“, rekao je Mor u Jasenovcu, gde je učestvovao na komemoraciji za žrtve ustaškog logora, prenela je agencija Hina.

On je ocenio da evropske države u kojima su nacisti i njihovi kolaboracionisti provodili holokaust treba da se ugledaju na Nemačku kao dobar primer i da taj primer slede.

Mor je rekao da je u Jasenovac došao da izrazi solidarnost sa žrtvama, zajedno sa predstavnicima hrvatske vlade i parlamenta i predstavnicima stradalnika. On je istakao da će u Jasenovac doći i iduće sedmice zajedno sa predstavnicima jevrejske zajednice.

Izraelski ambasador je rekao i da će iduće sedmice u Ludbergu dodeliti povelju pravednika među narodima potomcima vrlo hrabre nejevrejske porodice, koja je reskirala živote da bi spasila jevrejskog dečaka koji danas živi u Izraelu.

(Al Jazeera, Beta, Foto: N1)