Skip to main content

Odškrinula vrata slobode vijetnamskim radnicima: Ko je Ivana Gordić Perc, novinarka koja je otkrila aferu u Linglong fabrici

Vojvodina 10. окт 2022.
2 min čitanja

"Između pisanja školskih zadataka, učenja slova i brige o deci, piše o temama koje muče Zrenjaninace a ispostavilo se da muče i celu Srbiju"

Kada se pre dve godine vratila u novinarstvo u okviru redakcije Vojvođanskog istraživačkog centra posle dvodecenijskog odsustvovanja, Zrenjaninka Ivana Gordić Perc znala je da su joj neizbežne najteže gradske teme poput neispravne vode i teškog položaja radnika.

Tako joj je zadatke predočio dugogodišnji prijatelj i urednik Darko Šper, da se preko nekih stvari neće prelaziti. Ubrzo se uverila da se najteže ljudske priče kriju iza strane kineske investicije i njenog gradilišta na ulazu u Zrenjanin, gde je Ivana prošle jeseni otišla i zabeležila kako žive i preživljavaju vijetnamski radnici.

Bio je to prvi glas u medijima o ovom „radnom logoru“, kako je kasnije nazivan smeštaj Vijetnamaca. Njenom glasu i slikama pridružili su se i drugi mediji i buka je doprinela da se položaj stranih radnika donekle popravi.

Nije to bilo ni odmah, ni značajno bolje ali je bilo. A Ivana je sa svojim prijateljima aktivistima nastavila da ide, zapitkuje, prati šta se dešava, ko donosi humanitarnu pomoć, kada je ko povređen. Razgranala se mreža ljudi koji su pomagali, dostavljali informacije, čak su i neki Vijetnamci bili voljni da se dopisuju.

Ivana je u prvo vreme bila i domaćin brojnim stranim tv ekipama, a doživela je i neprijatnosti sa praćenjem od strane kineskog obezbeđenja kada je sa ekipom dopisnika za Dojče vele pratila premeštaj vijetnamskih radnika u selo Ečka.

Ubrzo je uvidela da se teme nameću same, sve od tačke kada je kineski poslodavac u početku negirao da ima angažovane vijetnamske radnike, a potom priznao. Poslednje izveštavanje o tome gde su i kako su vijetnamski radnici Ivana je obavila pre njihovog vraćanja u matičnu zemlju, jer je kineski poslodavac odlučio da je manje štete ako ih vrati nego da neprestano (ne)odgovara na neprijatna pitanja medija.

Zrenjaninska četrdesetogodišnjakinja udata je i majka je troje dece, od kojih nastarije dete ima 11 a najmlađe 4 godine. Između pisanja školskih zadataka, učenja slova i brige o deci, piše o temama koje muče Zrenjaninace a ispostavilo se da muče i celu Srbiju.

Za svoje izveštavanje o položaju vijetnamskih radnika postala je ovogodišnja dobitnica nagrade “Katarina Preradović” za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i izuzetnost.

Ivana je za izveštavanje o vijetnamskim radnicima iz “Linglonga” ove godine dobila Novinarska nagradu solidarnosti nemačkog Društva za jugoistočnu Evropu, koja joj je uručena u Bundestagu, kao i nagradu Nezavisnog društva novinara Vojvodine za istraživačko i analitičko novinarstvo.

Ivana Gordić Perc je ove godine dobila i nagradu “Bring the Noize”, koje dodeljuje BeFem, feministički kulturni centar iz Beograda, u kategoriji “Uzbuna godine”, zajedno sa koleginicom novinarkom Televizije N1 Ksenijom Pavkov, za izveštavanje o “Linglongu”.

(Danas, foto: Beta)