Skip to main content

Održan protest advokata u Beogradu: Da VKS povuče odluku o naplati troškova obrade kredita

Info 02. okt 2021.
2 min čitanja

Više stotina advokata okupilo se danas u Beogradu, ispred zgrade Ustavnog suda Srbije, na protestu “Ni korak nazad”, zahtevajući da bude povučena dopuna stava, koju je doneo Vrhovni kasacioni sud, o sudskim sporovima pokrenutim zbog naplate troškova obrade bankarskih kredita.

Okupljeni advokati su blokirali Bulevar kralja Aleksandra, u delu kod zgrade Ustavnog suda,nosili su plakate na kojima je pisalo “Povucite ga” kao i transparente “No pasaran” i “Poštujte zakon – Stop bankarskom teroru”.

Obraćajući se prisutnima advokat Bojan Čedić je istakao da tumačenja stava o naplati troškova obrade kredita VKS nisu potrebna zbog toga što je zakonom iz 1978. godine predviđeno da je isključiva cena koštanja kredita – kamata.

Stavom Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita omogućeno je iznuđivanje građana a istovremeno je uništena i nezavisnost pravosuđa kao i osnova pravne sigurnosti i pravičnosti. Onaj ko uništi pravosuđe neke države mora da bude spreman da prihvati da se sudi na ulici a šta niko normalan ne želi – rekao je advokat iz Loznice Cvetko Marić.

Prema rečima advokatice Milice Mitrović problem, zbog koga je današnji protest upriličen, ne tiče se samo advokata i bankarskih predmeta, već se tiče i pravnog poretka Srbije. Ona je naglasila da Vrhovni kasacioni sud treba da ima ulogu očuvanja pravne sigurnosti građana, države i advokata.

Zamenica višeg javnog tužioca u penziji Milena Vukašinović izjavila je da se stidi te odluke Vrhovnog kasacionog suda i da je smatra sramnom.

– Stidim se i kajem što sam 39 godina radila kao zamenik javnog tužioca i otišla u penziju kao zamenik višeg javnog tužioca. Ovo nije samo sramna odluka VKS, već je i sunovrat pravosuđa, svih sudija i tužilaca te je potrebno da i oni dignu svoj glas – istakla je Milena Vukašinović.

Nakon govora ispred zgrade Ustavnog suda Srbije okupljeni advokati su se uputili u protestnu šetnju ka Palati pravde u Savskoj ulici, prošavši prethodno i kraj zgrade Pravnog fakulteta u Beogradu.

Na protestu nije bila prisutna policija, sem saobraćajne, ali je izveštač Danasa primetio policajce u civilu sa “motorolama” koji su nadgledali skup.

Podsećanja radi, VKS je ranije doneo odluku kojom je precizirano da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita koji mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope.

Advokati krenuli da blokiraju auto-put kroz Beograd, sprečila ih policija

Učesnici protesta “Ni korak nazad” nameravali su da blokiraju auto-put kroz Beograd, ali ih je policija zaustavila.

Okupljeni su iz Savske ulice, sa platoa ispred Palate pravde, krenuli ka mostu “Gazela”, ali ih je u tome zaustavio kordon policije u lakoj opremi.

Na trotoaru u blizini postavljene su bile i jedinice Žandarmerije.

Organizatori su kazali da bi blokada auto-puta trajala pet minuta.

Advokat Čedomir Kokanović pozvao je okupljene ispred Palate pravde da blokiraju auto-put.

“Hoćemo da šetamo još malo? Hoćemo da blokiramo auto-put. Ko je za blokadu? Idemo”, naglasio je on.

Protest je  potom završen, a učesnici su se razišli.

(Danas/Beta)