Skip to main content

Odložena Nedelja ponosa

Marginalci 18. мај 2014.
2 min čitanja

Nedelja ponosa u Beogradu, koja je trebalo da bude održana u drugoj polovini maja, odložena je do daljeg, u znak solidarnosti sa građanima Srbije koji su ugroženi katastrofalnim poplavama.

“U ovom tragičnom trenutku smatramo neprimerenim održavanje bilo kakvih javnih manifestacija”, saopštio je Organizacioni odbor Nedelje ponosa, koji je odlučio da odloži sve aktivnosti planirane za Nedelju ponosa 2014. zbog elementarne katastrofe koja je zadesila Srbiju.

Organizacioni odbor Nedelje ponosa u Beogradu, volonterski tim i brojni saradnici izrazili su duboko saosećanje i solidarnost sa građanima Srbije, navodeći da su aktivisti LGBT organizacija već na terenu i da pomažu u odbrani od poplave, skupljaju hranu, odeću, obuću i koriste sva raspoloživa sredstva kako bi pomogli ugroženom stanovništvu.

“Ponosni smo na građane Srbije na iskazanoj hrabosti i humanosti u borbi sa vodenom stihijom. Izražavamo veliku zahvalnost pripadnicima policije, vojske, žandarmerije i svim dobrovoljcima koji nesebično pomažu u spasavanju ljudskih života”, naveli su organizatori Nedelje ponosa, koja je trebalo da bude završena Paradom 31. maja.

Organizatori Nedelje ponosa zahvalili su svima koji su učestvovali u pripremi te manifestacije i pozvali LGBT zajednicu i sve ljude koji to mogu, da u narednim danima usmere energiju na pomoć stanovništvu ugroženom od poplava.

O terminu održavanja Nedelje ponosa, kako je najavljeno, javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Gej strejt alijansa (GSA) prethodno je pozvala organizatore Parade ponosa da, s obzirom na katastrofalne razmere i posledice poplava, razmisle o otkazivanju tog skupa.

GSA je ocenila da “državna sredstva i energiju koja bi bila potrošena u organizaciju tog skupa treba iskoristiti za saniranje posledica poplava, što u ovom trenutku treba da bude prioritet i za državne institucije i za sve građane, a da Parada ponosa može da se održi i kasnije”.

Ujedno, GSA je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO), 17. maja, pozvala sve LGBT osobe i sve druge građane da ga obeleže tako što će pomoći najugroženijem stanovništvu pogođenom poplavama.

GSA je apelovala na sve da pomognu uplatom na račune državnih organa namenjenih u tu svrhu ili slanjem SMS poruka na broj 1003, u skladu sa svojim mogućnostima. Takođe, GSA u svojim kancelarijama prikuplja materijalnu pomoć u odeći, hrani, sredstvima za higijenu, flaširanoj vodi i drugim stvarima koje su najpotrebnija.

Apelu GSA pridružile su se i LGBT organizacije: Društvo LGBT Novi Sad, Labris, IDAHO Beograd, Hestija, Siguran puls mladih.

(SEEcult)