Skip to main content

Odbor za zdravstvo SSP pozvao Danicu Grujičić da podnese ostavku

Info 16. avg 2023.
2 min čitanja

"Umesto da ponudite rešenja za nedostatak zdravstvenih radnika, loše uslove rada, liste čekanja koje obesmišljavaju lečenje, Vi ste gospođo ministarko proizvodili nove probleme"

Odbor za zdravstvo Stranke slobode i pravde je pozvao ministarku zdravlja Danicu Grujičić da podnese ostavku.

„Posle nepunih 300 dana od kada ste preuzeli odgovornost za zdravstveni sistem, možemo samo da konstatujemo da nikome od vašeg ministrovanja u Srbiji nije bolje. Umesto da ponudite rešenja za nedostatak zdravstvenih radnika, loše uslove rada, liste čekanja koje obesmišljavaju lečenje, Vi ste gospođo ministarko proizvodili nove probleme. Od početka vređate i ponižavate svoje kolege, naročito one najmlađe, kojima ste poručili da su razmaženi, a onda im praktično onemogućili da samostalno biraju šta će specijalizirati. Povećali ste broj pregleda koje lekar treba da obavi i tako skratili vreme koje zdravstveni radnici imaju da posvete pacijentu“, navodi se u saopštenju SSP.

Podsećaju da je ministarka zahtevala da se zdravstvenim radnicima ukine dopunski rad u privatnoj praksi, ali da se nije izborila za značajno povećanje plate, koja je manja nego u Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Rumuniji, kao i u zapadnoj Evropi.

„Mirno sedite u Vladi Ane Brnabić koja najavljuje izgradnju stadiona, a pacijenti ne mogu da se leče u najbližim domovima zdravlja koji se rekonstruišu unedogled, kao npr. Dom zdravlja u Železniku“, dodali su.

Odbor za zdravstvo SSP smatra da ministarka Grujičić nije ništa učinila da medicinskim sestrama obezbedi veća primanja, reguliše status i oslobodi posla održavanja soba i kreveta.

„Zbog toga one masovno odlaze iz Srbije. U uslovima eksplozije zavisnosti od kocke, pri čemu je najmlađi ovisnik star samo osam godina, Vi ste gospođo ministarko Grujičić potpisali ugovor sa kockarnicama koje krše zakone i ne obaziru se na zahteve da svoje objekte izmeste na propisane razdaljine od škola, a nakon toga ste dopustili da dnevna bolnica za bolesti zavisnosti u Paunovoj dođe na korak od zatvaranja. I ako ste ministarka, Vi ste gospođo Grujičić pre svega naša koleginica i lekar. Trebalo bi da i Vas, baš kao i sve nas, pre svega obavezuje Hipokratova zakletva. Jedini način da to dokažete je da podnesete ostavku“, istakli su.

Saopštenje SSP potpisuju članovi stranačkog Odbora za zdravstvo – dr Snežana Jovanovic Srzentić, dr Jelena Stojšić, dr Vladimir Vrsajkov, dr Radivoj Petrović, dr Danijel Raspopović, Dragica Dašić, strukovna medicinska sestra, Lazar Lazić, strukovni medicinski radiolog, dr Nebojša Živanović, dr Bratislav Ranđelović, dr Marko Ćurčić, dr Marko Petrović i dr Jelena Pantić Vrsajkov.

(N1, foto: logo)