Skip to main content

Odbijena i četvrta tužba vlasnika Galensa protiv aktivista

Građani 30. mar 2023.
2 min čitanja

"Protiv Arsić i drugih ativista, koji su od početka tvrdili da su u pitanju SLAPP tužbe koje za cilj imaju zastrašivanje aktivista, pokrenuto je ukupno pet postupaka"

Osnovni sud u Novom Sadu doneo je prvostepenu presudu kojom je odbio tužbeni zahtev Sanje Petrić suvlasnice “Galens investa”, protiv Dragane Arsić kojim je tražila nadoknadu nematerijalne štete od 800.000 dinara za nanetu joj duševnu bol i povredu ugleda i časti.

Kako je saopštio Pokret Odbranimo šume Fruške gore, čija je Arsić aktivistkinja, sud je ceneći izjave tužene i tužilje, svih svedoka, kao i dokazni materijal koji je priložila Sanja Petrić (objave sa Fb, sa medijskih portala i TVN1), doneo presudu da tužilja “neosnovano potražuje nadoknadu nematerijalne štete”.

Sud je ocenio da Petrić tokom postupka nije dokazala da su joj povređene slobode i prava ličnosti, niti pravo na imovinu.

“Tim pre jer je utvrđeno činjenično stanje da je događaj 9. oktobra 2021. godine pod nazivom “Svi za šume, šume za sve”, simbolična akcija da se skrene pažnja institucija koje postupaju u javnom interesu i ukaže na to da su privatni vlasnici parcela koje se nalaze u okviru Nacionalnog parka Fruška gora u obavezi da omoguće prolaz ljudima, kako u naučno-istraživačke tako i u rekreativne svrhe”, navodi se između ostalog u presudi.

Ukazuje se i da tužena ne osporava tužilji pravo vlasništva, kao i da je imanje tužilje ograđeno, a da deo trase ograde prolazi “kroz područje pod režimom zaštite drugog i trećeg stepena prema Zakonu o nacionalnim parkovima, kao i kroz staništa strogo zaštićenih vrsta BEO021 Kesten kod Rakovca”.

Reč je o četvrtom postupku koji su suvlasnici kompanije Gaens, supružnici Petrić podneli za jedan isti događaj, protestnu šetnju “Svi za šume, šume za sve” iz oktobra 20221. godine, na kojoj je simbolično presečen katanac na ogradi.

Protiv Arsić i drugih ativista, koji su od početka tvrdili da su u pitanju SLAPP tužbe koje za cilj imaju zastrašivanje aktivista, pokrenuto je ukupno pet postupaka, od kojih jedan krivični, od kojeg su na kraju Petrići sami odustali.

(Autonomija)