Skip to main content

Od početka invazije na Ukrajinu EU zamrzla rusku imovinu u ukupnoj vrednosti od oko 17 milijardi evra

Planeta 30. okt 2022.
< 1 min čitanja

Poverenik Evropske unije (EU) za pravosuđe Didije Rejnders izjavio je danas da je EU od početka invazije Rusije na Ukrajinu, 24. februara, zamrzla rusku imovinu u ukupnoj vrednosti od oko 17 milijardi evra.

„Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi evra u sedam zemalja članica, od čega 2,2 milijarde evra u Nemačkoj“, precizirao je Rejnders u intervjuu medijskoj grupi Funke.

Ukoliko je reč o novcu koji potiče od kriminala, a zaplenila ga je EU, moguće ga je prebaciti u kompenzacioni fond za Ukrajinu, prokomentarisao je Rejnders zahteve Kijeva da se sredstva zaplenjena Rusiji transferišu za poratnu obnovu Ukrajine, ali i ocenio da je zaplenjena svota daleko od dovoljne za finansiranje rekonstrukcije.

EU je u julu, prema tadašnjoj izjavi Rejndersa, u pet članica imala zaplenjeno 13,8 milijardi evra sa računa oligarha „i drugih entiteta“, u pet zemalja.

U Međunarodnom krivičnom sudu bi do kraja godine mogla početi suđenja za ratne zločine u Ukrajini, najavio je Rejnders u razgovoru za Hamburger abendblat i dodao da tužioci, ako žele, „mogu da počnu na najvišem nivou“.

(FoNet, Foto: Beta)