Skip to main content

SAD optužile Rusiju da koristi hranu kao oružje

Planeta 30. okt 2022.
< 1 min čitanja

Bela kuća optužila je Rusiju da povlačenjem iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, koristi „hranu kao oružje“.

„Rusija još jednom pokušava da iskoristi rat koji je započela kao izgovor da hranu koristi kao oružje i tako direktno utiče na zemlje već u nevolji i na cene hrane širom sveta“, izjavila je neimenovana portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dodala je da se tako pogoršava humanitarna kriza i nesigurnost u njenom obezbeđivanju.

Ruske vlasti saopštile su danas da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdevanje hranom u svetu, posle napada u crnomorskom poluostrvu Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Sporazum zaključen u julu pod okriljem UN i Turske, omogućio je izvoz nekoliko miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara. Ta blokada je izazvala skok cena hrane i izazvala strah od gladi.

Ruske vlasti su povlačenje iz sporazuma opravdale napadom bespilotnim letelicama na vojne i civilne brodove ruske Crnomorske flote stacionirane u zalivu Sevastopolja, u Krimu pripojenom Rusiji 2014. godine.

EU pozvala Rusiju da odustane od odluke o suspenziji sporazuma o izvozu žita

EU poziva Rusiju da odustane od svoje odluke o supenziji sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdevanje hranom u svetu, napisao je u tviter poruci šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Ta odluka „ugrožava glavni put izvoza žitarica i đubriva koji su potrebni da se odgovori na svetsku prehrambenu krizu izazvanu ratom“ u Ukrajini, napisao je Borel.

Zajednički koordinacini centar (JCC) zadužen za nadzor međunarodnog sporazuma potpisanog letos javio je da za danas nije odobreno kretanje teretnih brodova koji prevoze ukrajinske žitarice u Crnom moru.

Zajednički koordinacioni centar koji nadgleda dobru primenu sporazuma, okuplja delegate Rusije, Ukrajine, Turske i UN u Istanbulu.

(Beta, Foto: Pixabay)