Skip to main content

OCD: Podrška izboru Miloša Jankovića za zaštitnika

Info 03. apr 2023.
< 1 min čitanja

"Janković poseduje višedecenijsko iskustvo u poslovima od značaja za oblasti nadležnosti ovog organa, ali i iskustvo u samom organu"

Kuća ljudskih prava u Beogradu i druge organizacije civilnog društva, pismom su pružile „punu podršku za izbor advokata Miloša Jankovića za novog Zaštitnika građana“, navodi se u saopštenju Građanskih inicijativa.

Kako su naveli, organizacije civilnog društva, svesne značaja nezavisnih institucija za ljudska prava u demokratskom društvu, kao i činjenice o propustima i degradiranju ovog nezavisnog državnog organa tokom mandata prethodnog Zaštitnika građana, pozivaju narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije da podrže izbor advokata Miloša Jankovića za novog Zaštitnika građana.

Miloš Janković, kako su naveli, „poseduje višedecenijsko iskustvo u poslovima od značaja za oblasti nadležnosti ovog organa, ali i iskustvo u samom organu kao zamenik i vršilac dužnosti Zaštitnika građana“.

Zahvaljujući dugogodišnjoj bliskoj saradnji, organizacije civilnog društva, navode, mogu da posvedoče da je „Janković ličnost visokih moralnih i stručnih kvaliteta, posvećen zaštiti ljudskih prava i izgradnji pravne države“.

„Institucija Zaštitnika građana jedna je od retkih čiji su rad i rezultati bili visoko vrednovani i nagrađivani i u zemlji i u svetu, upravo u vreme kada je u njenom vrhu bio Miloš Janković. Organizacije civilnog društva u toj instituciji imale su vrednog saveznika u zaštiti žrtava kršenja ljudskih prava i marginalizovanih grupa i u izgradnji demokratije i vladavine prava u Srbiji. Uvereni smo da bi izbor Jankovića za Zaštitnika građana bio prepoznat kao znak da Narodna skupština stoji iza Ustavom proklamovanih temeljnih vrednosti Republike Srbije, poput zaštite ljudskih prava“, naveli su oni.

(N1)