Skip to main content

Obrisani ustaški grafiti u Zagrebu

Jugoslavija 24. nov 2021.
2 min čitanja

Vijest kaže da je Grad Zagreb uklonio grafite neprimjerenog sadržaja kod osnovne škole Savski Gaj i rotora Remetinec u Zagrebu, o kojima su Novosti pisale.

Nakon što su u četvrtak kod Osnovne škole Savski Gaj osvanuli natpisi neprimjerenog sadržaja s porukama mržnje poput „Ubi Srbina’“ „Zagreb mrzi Srbe“ i slično, Grad Zagreb javlja kako su natpisi jučer uklonjeni sa zidova, piše portal Srednja.hr.

„Nadležni komunalni redar je prilikom nadzora predmetne lokacije utvrdio postojanje većeg broja grafita neprimjerenog sadržaja, shodno čemu je izdan nalog za sanaciju nepravilnosti ugovorenom izvođaču za uklanjanje grafita te su grafiti uklonjeni“, stoji u odgovoru grada na pitanje portala Srednja.hr.

Zidovi kraj Osnovne škole Savski Gaj u Zagrebu u četvrtak su osvanuli išaranim porukama mržnje prema Srbima, predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu te ustaškim i nacističkim znakovima.

„Zagreb mrzi Srbe“ i „Srbe na vrbe“, uz nacrtano drvo s povješanim ljudima samo su neke od njih. Vrlo sličan grafit s vrbama uz natpis „Serbian Family tree“ (Srpsko obiteljsko stablo) nacrtan je i prošle godine u obližnjoj Svetoj Klari.

Obrisani grafiti, Savski Gaj (ustupljena fotografija)

Portal Index.hr piše da su i zidovi pothodnika kod škole išarani ustaškim i nacističkim znakovljem, simbolima Dinama i neprimjerenim tekstom. „Dan polako sviće bljedi ova noć jedna srpska majka na groblje mora poć“, piše na jednoj strani zida uz „Ubi Srbina“.

Na drugoj je ispisano „Za dom spremni“ te „18.11.1991. Vukovar“. Također, netko je ispisao i križ u krugu uz slova WPWW, što je simbol bijelog nacionalizma. Na zidu kod ulaza u pothodnik ispisano je „Ubi Srbina“ s ustaškim „u“ i „potjerajte Pupovca“, kao i „Pupovac, četnik, krepaj“.

Na zidu u prostoru OŠ Savski Gaj napisano je još jednom „Zagreb mrzi Srbe“. Ispod nekih išaranih poruka piše Topovi Savski Gaj što je, piše Index, čini se, potpis ovih nepoznatih ili ovog nepoznatog autora.

Savski Gaj je inače susjedni kvart Laništu gdje se nalazi trafostanica s muralima posvećeni Vukovaru i ratnom zločincu Slobodanu Praljku koji su, kako je kasnije objašnjeno, greškom obrisani prije mjesec dana da bi onaj s Vukovarom bio ponovo nacrtan.

(Portal Novosti)