Skip to main content

Građani Cetinja traže da se zaštiti Fakultet za crnogorski jezik i književnost

Jugoslavija 24. nov 2021.
< 1 min čitanja

Veliki broj građana okupio se danas na Cetinju da pruže podršku Fakultetu za crnogorski jezik i književnosti (FCJK) zbog, kako su naveli, kontinuiranih pritisaka koje ova visokoškolska ustanova trpi od aktuelnog režima.

Dekan Adnan Čirgić je kazao da između njih i ministarke prosvete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić ne može postojati kompromis ni saradnja jer ona ne priznaje crnogorski jezik i kulturu.

„Između nas i njih stoji nepremostivi jaz. Mi želimo društvo evropskih vrednosti, oni majku Rusiju. Mi želimo naše crnogorske svetinje, oni svetosavlje“, rekao je Čirgić.

Kako je dodao, aktuelna ministarka je probala da ih zastraši medijski, lažnim prijavama, finansijskom blokadom, pa im ni to nije bilo dovoljno nego su ukinuli stražarsku službu.

„Ko zna čime još će se truditi da nas pritisnu. Zato pozivamo Vesnu Bratić da se batali pritisaka na FCJK. Previše je truda uloženo u ovu ustanovu da bi je prepustili Vučićevim (predsednik Srbije Aleksandar) pionima za jednokratnu upotrebu“, kazao je on.

Kako se dodaje, grupa građana Cetinja istakla je da je vlast krenula u novi obračun sa FCJK putem tromesečne finansijske blokade i ukidanja službe obezbeđenja zgrade fakulteta koja je zakonom zaštićena.

Ministartsvo je demantovalo da je obustavilo finansiranje fakulteta, navodeći da redovno isplaćuju fakturu kada stigne na naplatu.

FCJK nije deo Univerziteta Crne Gore već posluje kao zasebna jedinica u okviru Ministarstva.

(Beta, foto: Antena M)